czwartek, 2 marca 2017

Jajecznica z warzywami i ryżem trzy kolory

W odstępstwie od mięsa bardzo lubię jeść jajecznicę., aby ją wzbogacić w walory smakowe i odżywcze dodaję warzywa i ryż. Świetnie zaspokaja głód i syci na bardzo długo.



Składniki:

  • 2 jaja
  • 200g mieszanki warzyw na patelnię np. po włosku
  • 30g ugotowanego ryżu trzy kolory lub brązowego
  • przyprawy: pieprz cytrynowy, czosnek granulowany, przyprawa kebab-gyros
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy warzywa. Smażymy, aż całkowicie się usmażą. pod koniec wbijamy jaja i dodajemy przyprawy. Na koniec dodajemy ugotowany ryż.

Smacznego!

wtorek, 28 lutego 2017

Serniczek z budyniem i nasionami chia

Kolejna propozycja na lekki i bardzo smaczny serniczek, który zniknie w zaledwie kilka minut. Idealny do popołudniowej herbaty.



Składniki:

  • 2 (800g) opakowania serka naturalnego homogenizowanego 
  • 1 jajo
  • 1 paczka budyniu waniliowego
  • 5 łyżek erytrolu lub ksylitolu
  • 2 łyżki nasion chia
  • aromat waniliowy

Sposób przygotowania:
Jajo ucieramy z erytrolem na puszystą masę. Następnie dodajemy serek, budyń, nasiona chia i aromat. Wszystko dokładnie miksujemy, do połączenia składników. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.

Smacznego!