wtorek, 31 stycznia 2017

Sernik migdałowo-kokosowy z nasionami chia

Serniki to jedne z moich ulubionych ciast, które mogę jeść bez przerwy. W takiej wersji zrobiłam go po raz pierwszy, ale nie ostatni!



Składniki:

  • 1 kostka twarogu półtłustego
  • 2 jaja
  • 20 tabletek słodziku
  • 1 białko (opcjonalnie)
  • 1 łyżka mąki migdałowej
  • 1 łyżka mąki kokosowej 
  • 1 łyżka nasion chia
  • aromat 

Sposób przygotowania:
Jaja z białkiem i słodzikiem ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

czwartek, 26 stycznia 2017

Fit czekoladki

Każdy ma takie dni, że z chęcią zjadłby "coś" słodkiego! Mam propozycję na bardzo zdrową słodkość, a mianowicie czekoladki, ale nie takie, które zawierają moc cukru i innych konserwantów. Te są z dodatkiem oleju kokosowego, erytrolu i karobu!



Składniki:

  • 40g oleju kokosowego nierafinowanego
  • 1 łyżka karobu lub kakao
  • 1 łyżeczka erytrolu lub ksylitolu

Sposób przygotowania:
Olej kokosowy rozpuszczamy w garnku. Następnie dodajemy erytrol i mieszamy dotąd, aż się rozpuści. Kolejno dodajemy karob. Całość dokładnie mieszamy. Gotową masę przelewamy do foremek. Wkładamy do zamrażalnika na ok. 3 godziny.

Smacznego!