wtorek, 29 listopada 2016

Ciasto jaglano-kokosowe z dynią

Dynia coraz częściej gości w tym roku w mojej kuchni. Wcześniej już przygotowałam kilka wypieków, więc pora na kolejne. Tym razem upiekłam z dodatkiem mąk: jaglanej i kokosowej. Niebo w ustach!



Składniki:

  • 2 jajka
  • 50g cukru brązowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki mąki jaglanej
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 200g pieczonej dyni 
  • aromat 

Sposób przygotowania:
Do blendera wbijamy jajka i  dodajemy cukier. Ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy olej i pozostałe składniki (oprócz dyni). Wszystko dokładnie blendujemy. Na koniec wrzucamy obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki dynię. Ponownie wszystko blendujemy. Gotową masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

czwartek, 24 listopada 2016

Mięso mielone z kaszą pęczak i mieszanką warzyw

Jedno z moich ulubionych i bardzo częstych posiłków. Przygotowanie zajmuje dosłownie piętnaście minut, a smak pozostaje na dłużej.



Składniki:

  • 100g mięsa mielonego drobiowego
  • 30g kaszy pęczak ugotowanej
  • 200g mrożonych warzyw po włosku
  • przyprawy: jarzynka eko, suszone pomidory
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy warzywa i mięso. Pod koniec smażenia dodajemy przyprawy. Usmażone produkty łączymy z kaszą pęczak.

Smacznego!