wtorek, 22 listopada 2016

Ciecierzyca a'la po bretońsku

W łatwy sposób można dokonać zamienników znanych dań. Ja postanowiłam zmodyfikować danie z fasolą na jej zamienić - ciecierzycę! Również spaniały smak! :)



Składniki:

  • 200g suchej ciecierzycy
  • 2 skrzydełka kurczaka 
  • włoszczyzna: marchew, pietruszka, 1/4 selera
  • 1 szklanka sosu słodko-kwaśnego
  • przyprawy: jarzynka Eko, przyprawa do fasoli po bretońsku, magi, suszone pomidory, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, kilka ziarenek pieprzu czarnego
  • 2 litry wody 
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę zalewamy na noc wrzącą wodą. Następnie płukamy pod bieżącą, zimną wodą. Ciecierzycę gotujemy przez 30 minut, kolejno dodajemy skrzydełka i obraną, umytą i pokrojoną włoszczyznę. Gotujemy kilka minut. Na koniec dodajemy sos i przyprawy.

Smacznego!

czwartek, 17 listopada 2016

Ciasto jaglane z śliwkami i makiem

Bardzo lubię tworzyć nowe wypieki w mojej kuchni. Z dużym wyborem mak mogę kombinować na wszystkie sposoby. Tym razem upiekłam ciasto z maki jaglanej, dodatkowo dodałam mak i śliwki. Coś pysznego!




Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 banan
  • 4 łyżki mąki jaglanej
  • 10 tabletek słodziku
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka maku
  • 4 suszone śliwki 
  • aromat

Sposób przygotowania:
Jajka ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy rozgniecionego banana, mąkę, proszek do pieczenia i mak. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy pokrojone i obtoczone w mące śliwki. Ponownie miksujemy. Surową masę przelewamy do natłuszczonego naczynia. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.

Smacznego!