wtorek, 20 września 2016

Zupa pomidorowa z pieczarkami

Bardzo lubię zupy, więc kombinuję na wszystkie sposoby. Jak się komponuję pomidor z pieczarkami? Znakomicie! Świetne połączenie, które pozostaje na bardzo długo i zachęca do sięgnięcia po dokładkę!




Składniki:

  • 1 duży pomidor
  • 5-6 pieczarek
  • włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler)
  • 1 cebula
  • przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 4 ziarenka pieprzu czarnego, przyprawa suszone pomidory, słodka papryka, jarzynka, czosnek granulowany
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 skrzydełka kurczaka
  • 2l wody

Sposób przygotowania:
Skrzydełka dokładnie myjemy i oczyszczamy. Wrzucamy do bardzo zimnej wody. Czekamy, aż się zagotuję i czekami ok. 5 minut. Następnie wrzucamy obraną włoszczyznę. Po chwili wrzucamy umytego i  pokrojonego pomidora. Kolejno dołączamy umyty, oczyszczone i pokrojone pieczarki. Pod koniec gotowania wrzucamy opaloną cebulę, koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut.

Smacznego! 

czwartek, 15 września 2016

Jagielnik bez pieczenia

Smaczne i pyszne wegańskie ciasto, które przygotowuję się w niecałe 30 minut. Dla cierpliwych nic trudnego!



Składniki:
Forma o śr 12 cm
Spód:

  • 1/4 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżka karobu lub kakao
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżka oleju
Ciasto:
  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej + 2 szklanki wody
  • 100g wiórek kokosowych
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 1 szklanka wody


Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną płuczemy pod zimną wodą. Do gotującej się wody wrzucamy kaszę jaglaną. Jak kasza całkowicie nie wchłonie wody dodajmy ksylitol, wiórki kokosowe i 1 szklankę wody. Gotujemy jeszcze około 10 minut. Między czasie w blenderze miksujemy płatki owsiane, dodajmy karob, wodę i olej. Wszystko ponownie miksujemy. Po ugotowaniu kaszy jaglanej z wiórkami kokosowymi przekładamy do miski i odstawiamy do wystudzenia. Miksujemy na gładką konsystencję.

Do natłuszczonej formy (w moim przypadku naczynko żaroodporne) przekładamy spód z płatków owsianych. Dokładnie rozprowadzamy po całej powierzchni. Następnie przekładamy masę jaglaną. Powierzchnię posypujemy wiórkami kokosowymi. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Smacznego!