wtorek, 26 lipca 2016

Pudding z nasionami chia i mleczkiem kokosowym

Na nasiona chia natknęłam się po raz pierwszy. W internecie można znaleźć bardzo wiele wiadomości na temat tych ziarenek. M.in: zawierają bardzo dużo białka i kwasów tłuszczowych. Z dodatkiem mleczka kokosowego smakują wyśmienicie!



Składniki:

  • 3 łyżki nasion chia 
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • 1/4 szklanki mleka
  • aromat waniliowy

Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy mleczko kokosowe. Czekamy, aż się zagotuję, następnie dodajemy mleko, aromat. Po połączeniu składników i wyłączeniu palnika dodajemy nasiona chia. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do naczynia lub szklaneczki, a następnie wkładamy do lodówki na 2-3 godziny lub całą noc.

Smacznego!

czwartek, 21 lipca 2016

Leczo z mięsem mielonym a'la spaghetti

Uwielbiam szybkie i sycące dania. Postanowiłam przygotować leczo z dużą ilością warzyw.  Różnorodność produktów sprawia, że posiłek jest bardzo kolorowy i zachęca do szybkiego skonsumowania. :)



Składniki:

  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 mała cukinia
  • 1 pomidor
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 100g mięsa mielonego
  • 100g makaronu spaghetti
  • 1 szklanka wody
  • przyprawy: sos sojowy, pieprz cayenn, czosnek granulowany, papryka słodka, jarzynka bez soli
  • masło klarowane do smażenia



Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym szklimy drobną posiekaną cebulę. Między czasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie dodajemy marchew, pietruszkę i paprykę. Wszystko dusimy ok. 5 minut. Kolejno wrzucamy cukinię, pomidora. Wszystko zalewamy szklanka wody. Dusimy ok. 15-20 minut na małym ogniu. Następnie dodajmy mięso mielone i wszystkie przyprawy. Całość smażymy ok. 5 minut. Danie podajemy z makronem spaghetti.

Smacznego!