wtorek, 12 lipca 2016

Ciastka z ciecierzycy z masłem orzechowym

Bardzo rzadko wykonuję jakiekolwiek ciastka, ale tym razem postanowiłam przygotować z warzywa. Dokładnie z ciecierzycy z dodatkiem masła orzechowego. Niebo w gębie! Rozpływają się w ustach, dzięki delikatnej strukturze. Polecam! :)



Składniki:
12-14 sztuk

  • puszka odsączonej ciecierzycy
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki miodu naturalnego
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy

Sposób przygotowania: 
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera. Blendujemy, aż powstanie jednolita, gęsta konsystencja. Następnie za pomocą łyżeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tworzymy ciastka. Kolejno za pomocą widelca wykonujemy wzór. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 12-15 minut w 180 stopniach.

Smacznego!


czwartek, 7 lipca 2016

Szybkie jednoporcjowe ciacho z bananem i rodzynkami

Jak każdy z nas cierpi na "zespół ochoty na słodkie". Jeśli nie mamy czasu, a chcemy zjeść pełnowartościowy posiłek zachęcam do przygotowania tego jednoporcjowego ciacha. Dzięki mące ryżowej jest bardzo puszyste i delikatne, a z dodatkiem bananu wilgotne, aż wprost rozpływa się w ustach!



Składniki:

  • 4 łyżki mąki ryżowej
  • 2 jajka
  • 1 banan
  • 20 tabletek słodziku
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki rodzynek lub suszonej żurawiny
  • aromat śmietankowy
  • 3 łyżki wody gazowanej

Sposób przygotowania:
Jajka ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki (oprócz rodzynek). Wszystko dokładnie miksujemy. Do gotowej masy wrzucamy obtoczone w mące rodzynki lub suszoną żurawinę. Ponownie mieszamy. Surową masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!