wtorek, 5 lipca 2016

Żytnie tosty z syropem ZERO KALORII

Kolejny przepis z wykorzystaniem syropu Zero Kalorii. Uwielbiam kombinować w kuchni, więc kolejny raz przygotowałam coś niezwykłego i zdrowego. Żytnie tosty idealnie nadają się na drugie śniadanie jak i kolację, na długą sycą, dostarczają mnóstwo cennych makroskładników.  Z dodatkiem syropu nadadzą aksamitnej słodyczy.



Składniki:

  • 5 łyżek mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mleka w proszku (można ominąć)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • woda gazowana
  • aromat waniliowy
  • słodzik
  • syrop brzoskwiniowy Zero Kalorii

Sposób przygotowania:
Jajka ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, mleko w proszku, proszek do pieczenia, aromat i wodą. Masą powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Następnie masę przelewamy do nagrzanego opiekacza do kanapek. Opiekamy, aż do uzyskania lekko zarumienionego efektu. Podajmy z syropem Zero Kalorii.

Smacznego!

czwartek, 30 czerwca 2016

Jednoporcjowe ciasto fasolowe z truskawkami

Sezon na truskawki dobiega końca, więc jak jest możliwość trzeba korzystać. W roli głównej nie są truskawki, ale fasola. Warzywo i owoc? Dlaczego nie! Takie połączenia są najlepsze!



Składniki:

  • 1 puszka odsączonej czerwonej fasoli
  • 1 jajko
  • 1 banan
  • 1 łyżka karobu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat śmietankowy
  • truskawki

Sposób przygotowania:
Do blendera wrzucamy przepłukaną i odsączoną fasolę, jajko, pokrojonego banana, karob, proszek do pieczenia i aromat śmietankowy. Wszystko dokładnie blendujemy. Gotową masę przelewamy do natłuszczonej formy. Następnie na wierzch układamy truskawki lekko je wpychając. Ciasto pieczemy przez 40-4 minut w 180 stopniach.

Smacznego!