wtorek, 31 maja 2016

Ciasto na kefirze

Jedno z ciast, które naprawdę szybko się robi! Wszystkie składniki miesza się razem i wystarczy przelewać do formy, a po upieczeniu cieszyć się wspaniałym  smakiem.



Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej graham
  • 1/2 szklanki mąki pszennej 
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka kefiru
  • aromat cytrynowy 

Sposób przygotowania:
Jajka z cukrem ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajmy olej, kefir, a na końcu pozostałe składniki. Wszystko dokładnie miksujemy. Gotową masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

czwartek, 26 maja 2016

Rosół z masłem klarowanym i świeżym koperkiem

W końcu nastała prawdziwa wiosna, ale niektórych z nas dopada przeziębienie. Polecam przygotować smaczny i sycący rosół. Szybko postawi na nogi. Świetnego aromatu dodaje masło klarowane i świeży koperek. :)



Składniki:

  • włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler
  • średnia cebula
  • 2 skrzydła kurczaka
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • przyprawy: jarzynka bez soli, susz warzywny, świeżo mielony pieprz, suszone pomidory z z czosnkiem i bazylią, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie 
  • świeży koperek
  • woda

Sposób przygotowania:
Do zimnej wody wrzucamy umyte skrzydełka. Następnie do gotującej się wody dodajemy włoszczyznę, opaloną cebulę. Gotujemy kilka minut po czym dodajemy masło klarowane i przyprawy. Na koniec dodajemy wszystkie przyprawy. Po ugotowaniu rosołu, który jest już w talerzu dodajmy świeży koperek.

Smacznego!