W weekendy zawsze pozwalam sobie na kuchenne wariacje. W tym wydaniu Torcik z placuszków wykonany z mąki pełnoziarnistej. Polecam!
Składniki:
Składniki:
- 3-4 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej
- 1 jajko
- woda gazowana
- szczypta proszku do pieczenia
- dodatki: jogurt naturalny typu greckiego, cynamon, ulubione owocowe
Sposób przygotowania:
Białko oddzielamy od żółtka. Białko ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Następnie dodajemy żółtko, mąkę, proszek do pieczenia i wodę gazowaną, aby konsystencja przypominała masę na naleśniki. Placuszki smażymy na patelni teflonowej bez odrobiny tłuszczu. Po usmażeniu na każdy placuszek nakładamy jogurt naturalny typu greckiego i robimy tak na przemian. Posypujemy cynamonem i podajemy z swoimi ulubionymi owocami.
Smacznego!