wtorek, 24 listopada 2015

Mini torcik z pełnoziarnistych placuszków

W weekendy zawsze pozwalam sobie na kuchenne wariacje. W tym wydaniu Torcik z placuszków wykonany z mąki pełnoziarnistej. Polecam!



Składniki:

  • 3-4 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej 
  • 1 jajko
  • woda gazowana
  • szczypta proszku do pieczenia
  • dodatki: jogurt naturalny typu greckiego, cynamon, ulubione owocowe 

Sposób przygotowania:
Białko oddzielamy od żółtka. Białko ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Następnie dodajemy żółtko, mąkę, proszek do pieczenia i  wodę gazowaną, aby konsystencja przypominała masę na naleśniki. Placuszki smażymy na patelni teflonowej bez odrobiny tłuszczu. Po usmażeniu na każdy placuszek nakładamy jogurt naturalny typu greckiego i robimy tak na przemian. Posypujemy cynamonem i podajemy z swoimi ulubionymi owocami.

Smacznego!

sobota, 21 listopada 2015

Tydzień w zdjęciach #1

Kolejna nowość na blogu, czyli: Tydzień w zdjęciach. Cykl będzie obejmował tygodniową fotorelację z mojego całego tygodnia. Zdjęcia przeważnie będą pochodzić z Snapchat'a oraz z prywatnej galerii. Zapraszam do oglądania. :)

 






















Snapchat: kindzia10

wtorek, 17 listopada 2015

Jogurtowa tarta z dżemem z czarnej porzeczki

Po raz pierwszy upiekłam tartę w wersji fit. Udała mi się! Tarta jest delikatna, ale za razem bardzo wilgotna, która syci na bardzo długo. :)



Składniki:
Ciasto:
Blacha o średnicy 20 cm

  • 100g mąki pszennej graham
  • 100g mąki żytniej pełnoziarnistej 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka miodu naturalnego
  • 1 jajko
  • 150ml jogurtu naturalnego
Masa:
  • 100g jogurtu naturalnego
  • 1/4 słoika dżemu z czarnej porzeczki niskosłodzonego 
  • 1 łyżeczka żelatyny + 3 łyżki wrzącej wody
  • dodatki: wiórki kokosowe, rodzynki lub według własnego uznania 

Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, miód, jogurt naturalny i wbijamy całe jajko. Wszystko dokładnie mieszamy, aż do połączenia składników. Gotowe ciasto na tarte wkładamy do lodówki na 30 minut. Po upływie czasu ciasto przekładamy do natłuszczonej blaszki na tartę. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu przygotowujemy żelatynę. Do miseczki wlewamy jogurt, dżem i rozpuszczoną żelatynę. Wszystko dokładnie mieszamy, aż do połączenia. Następnie masę przelewamy na tartę. Posypujemy wiórkami, rodzynkami lub ulubionymi dodatkami. Wkładamy do lodówki, aż do stężenia.

Smacznego!