niedziela, 20 września 2015

wtorek, 15 września 2015

Cynamonowo-migdałowe muffinki z rodzynkami

Po raz pierwszy upiekłam muffiny w pełnym wymiarze fit. Jesień zbliża się wielkimi krokami, więc nie może zabraknąć cynamonu. Przedstawiam proste i bardzo smaczne muffinki. :)



Składniki:
4 sztuki

  • 1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej 
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki rodzynek + mąka do obtoczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • kilka kropli aromatu migdałowego 

Sposób przygotowania:
Mokre i suche składniki mieszamy oddzielnie. Do mleka z ubitym jajkiem dodajemy suche składniki. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy obtoczone w mące rodzynki. Ponownie mieszamy łyżką. Masę przelewamy do silikonowej formy na babeczki. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.

Smacznego!