wtorek, 15 września 2015

Cynamonowo-migdałowe muffinki z rodzynkami

Po raz pierwszy upiekłam muffiny w pełnym wymiarze fit. Jesień zbliża się wielkimi krokami, więc nie może zabraknąć cynamonu. Przedstawiam proste i bardzo smaczne muffinki. :)



Składniki:
4 sztuki

  • 1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej 
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki rodzynek + mąka do obtoczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • kilka kropli aromatu migdałowego 

Sposób przygotowania:
Mokre i suche składniki mieszamy oddzielnie. Do mleka z ubitym jajkiem dodajemy suche składniki. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy obtoczone w mące rodzynki. Ponownie mieszamy łyżką. Masę przelewamy do silikonowej formy na babeczki. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

czwartek, 10 września 2015

Placek owsiany

Szczerze się przyznam, że zrobiłam go po raz pierwszy i smakował świetnie. Na próbę wykonałam z mniejszej ilości składników, ale na pewno go powtórzę. :)



Składniki:

  • 1,5 łyżki płatków owsianych
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • aromat śmietankowy 
  • szczypta proszku do pieczenia
  • nasiona dyni 

Sposób przygotowania:
Płatki zalewamy wrzącą wodą i czekamy, aż całkowicie wchłoną wodę. Następnie wbijamy jajko, dodajemy aromat, cukier, proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy nasiona pestek. Wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron, aż na złoty kolor. Podajemy ze swoimi ulubionymi dodatkami.

Smacznego!