sobota, 29 sierpnia 2015

Zupa z dyni i pomidorów

Małymi kroczkami zbliża się jesień, w sklepach i na bazarach zaczynają pojawiać się dynie. W tym roku sezon rozpoczęłam od zupy. W smaku była lekko pikantna, a zarazem słodka, jej aromat unosił się po całym mieszkaniu. :)



Składniki:

  • 1/4 dyni hokkaido 
  • 1-2 średnie pomidory 
  • 1/2 marchewki
  • 1/4 pietruszki
  • 1/4 selera
  • 1 średni ziemniak
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • pieprz cytrynowy
  • warzywko
  • papryka ostra mielona 
  • czosnek granulowany
  • margaryna do smażenia lub masło klarowane
  • 2 skrzydełka
  • woda

Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa (oprócz pomidorów) obieramy, myjemy i ścieramy (bez ziemniaka) na tartce o grubych oczkach lub w używamy malaksera z specjalnym sitkiem. Do wrzącej wody wrzucamy skrzydełka i chwilę gotujemy, następnie dodajmy starte warzywa. Pokrojone w kostkę pomidory podsmażamy na maśle lub margarynie i dodajmy do zupy. Następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pozostałe przyprawy. Gotujmy jeszcze kilka minut.

Smacznego!

czwartek, 27 sierpnia 2015

Jabłeczna muffina

Jabłko jest jednym z moich ulubionych owoców. Staram się jeść je codziennie. Nigdy nie może go zabraknąć w moich codziennych wypiekach. :)



Składniki:

  • 3 łyżki mąki żytniej (w moim przypadku Gdańskie Młyny)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko 
  • 60 ml mleka
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki cynamonu 
  • 1 łyżka cukru trzcinowego 
  • 1 średnie jabłko
  • aromat waniliowy

Sposób przygotowania:
Żółtko oddzielamy od białka. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtko ucieramy z cukrem, następnie dodajemy mąkę żytnią i pszenną, proszek do pieczenia, cynamon i mleko. Wszystko dokładnie miksujemy. Do masy dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłko i ubitą na sztywno pianę. Wszystko dokładnie mieszamy szpatułką. Gotową masę przekładamy na natłuszczonej kokilki. Pieczemy przez 25-30 minut w 180 stopniach.

Smacznego! 

wtorek, 25 sierpnia 2015

Jajecznica na inny sposób

Nudząc się na drugie śniadanie postanowiłam wykonać jajecznicę. Zupełnie inną jak każdy z nas zna. Zawierającą białko, węglowodany i tłuszcze, czyli to co człowiek najbardziej potrzebuje. :)



Składniki:

  • 2 jajka
  • 100g twarogu
  • 1 pomidor
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 3 oliwki
  • przyprawy: pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, kurkuma 

Sposób przygotowania:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z szczyptą soli na sztywna pianę. W oddzielnej misce z żółtkami mieszamy twaróg z przyprawami. Do masy jajecznej dodajemy sztywną pianę. Wrzucamy pokrojone warzywa i oliwki. Wszystko dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię przelewamy masę. Jak spód się zarumieni drewnianą łyżką mieszamy masę, gdzie w taki sposób powstaje jajecznica. Smażymy jeszcze kilka minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!