czwartek, 27 sierpnia 2015

Jabłeczna muffina

Jabłko jest jednym z moich ulubionych owoców. Staram się jeść je codziennie. Nigdy nie może go zabraknąć w moich codziennych wypiekach. :)



Składniki:

  • 3 łyżki mąki żytniej (w moim przypadku Gdańskie Młyny)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko 
  • 60 ml mleka
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki cynamonu 
  • 1 łyżka cukru trzcinowego 
  • 1 średnie jabłko
  • aromat waniliowy

Sposób przygotowania:
Żółtko oddzielamy od białka. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtko ucieramy z cukrem, następnie dodajemy mąkę żytnią i pszenną, proszek do pieczenia, cynamon i mleko. Wszystko dokładnie miksujemy. Do masy dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłko i ubitą na sztywno pianę. Wszystko dokładnie mieszamy szpatułką. Gotową masę przekładamy na natłuszczonej kokilki. Pieczemy przez 25-30 minut w 180 stopniach.

Smacznego! 

wtorek, 25 sierpnia 2015

Jajecznica na inny sposób

Nudząc się na drugie śniadanie postanowiłam wykonać jajecznicę. Zupełnie inną jak każdy z nas zna. Zawierającą białko, węglowodany i tłuszcze, czyli to co człowiek najbardziej potrzebuje. :)



Składniki:

  • 2 jajka
  • 100g twarogu
  • 1 pomidor
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 3 oliwki
  • przyprawy: pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, kurkuma 

Sposób przygotowania:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z szczyptą soli na sztywna pianę. W oddzielnej misce z żółtkami mieszamy twaróg z przyprawami. Do masy jajecznej dodajemy sztywną pianę. Wrzucamy pokrojone warzywa i oliwki. Wszystko dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię przelewamy masę. Jak spód się zarumieni drewnianą łyżką mieszamy masę, gdzie w taki sposób powstaje jajecznica. Smażymy jeszcze kilka minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!


sobota, 22 sierpnia 2015

Sernik dyniowy z odżywką białkową

Tyle razy już pisałam, że uwielbiam serniki na każdy sposób. Zawsze przygotowuje je inaczej i za każdym razem smak jest inny. :)



Składniki:

  • 200g twarogu do sernika
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka WPC 80
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 czubata łyżka puree z dyni 
  • aromat waniliowy 

Sposób przygotowania:
Żółto oddzielamy od białka. Białko z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. W oddzielnej misce jajko ucieramy z cukrem, następnie dodajemy odżywkę białkową i twaróg - dokładnie miksujemy. Ubitą pianę przekładamy do masy serowej. Dodajemy puree z dyni. Szpatułką dokładnie wszystko mieszamy. Masę serową przelewamy do natłuszczonego naczynka lub blaszki. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.

Smacznego!