Jabłko jest jednym z moich ulubionych owoców. Staram się jeść je codziennie. Nigdy nie może go zabraknąć w moich codziennych wypiekach. :)
Składniki:
Składniki:
- 3 łyżki mąki żytniej (w moim przypadku Gdańskie Młyny)
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- 60 ml mleka
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 średnie jabłko
- aromat waniliowy
Sposób przygotowania:
Żółtko oddzielamy od białka. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtko ucieramy z cukrem, następnie dodajemy mąkę żytnią i pszenną, proszek do pieczenia, cynamon i mleko. Wszystko dokładnie miksujemy. Do masy dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłko i ubitą na sztywno pianę. Wszystko dokładnie mieszamy szpatułką. Gotową masę przekładamy na natłuszczonej kokilki. Pieczemy przez 25-30 minut w 180 stopniach.
Smacznego!