czwartek, 30 lipca 2015

Pokrzywa i jej cenne właściwości

Przez większość ludzi uważana jest jako zielsko, chwast. Pokrzywa jest niczym leczniczym ziołem, które było znane przed setki lat temu. Co kryje w swoich liściach i korzeniu?



Pokrzywa cenne właściwości:
- jest moczopędna, więc świetnie działa na nerki i osoby cierpiące na kamienicę nerkową
- usuwa zanieczyszczenia i wodę z organizmu
- ułatwia przemianę materii co powoduje większe uczucie głodu
- świetnie się nadaje dla osób z anemią lub cierpiące na brak żelaza
- doskonale działa na skórę, włosy i paznokcie
- obniża poziom cukru we krwi

Jakie witaminy zawiera?

  • witaminy: A, B2, C, K
  • magnez, fosfor, żelazo, wapń, siarkę, potas, jod, krzem 
  • związki aminowe, garbnikowe, olejki eteryczne, sole mineralne, chlorofil, kwasy organiczne (mrówkowy, glikolowy, glicerolowy) 

Kiedy zrywać i jak suszyć?
Pokrzywę najlepiej zrywać wczesną wiosną, kiedy liście są jeszcze młode. Po zerwaniu najlepiej zostawić ją na kilka godzin, aby wyleciały wszystkie owady, dokładnie umyć i osuszyć. Postawić w lekko zacienione i zabezpieczone od wiatrów miejsce.

Jak ją pić?
Napar z pokrzywy należy wykonać z kilku ususzonych listków i zalać wrzącą wodą. Postawić pod przykryciem na 10 minut. Stosować przez 2 tygodnie, po czym zrobić przerwę na następne 2 tygodnie.

Moje efekty:
Stosuję ją zaledwie tydzień, więc dużych efektów nie widzę. Jednie na twarzy zaczęły pojawiać się drobne pryszcze. Poza tym działa bardzo moczopędnie i wzbudza apetyt.

wtorek, 28 lipca 2015

Wilgotny placek z cukinii na słodko

Niedawno dostałam, aż pięć dużych cukinii! Nie miałam pojęcia co z nich kompletnie zrobić, a tu bach... Padło na placek z cukinii na słodko! :)



Składniki:

  • 1/4 cukinii
  • 1/2 szklanki mąki pszennej graham T1850
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 
  • 20g WPC 80
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 4 łyżki jogurtu greckiego

Sposób przygotowania:
Cukinię obieramy, myjemy i ścieramy na tartce o dużych oczkach. Odsączamy ją na sitku. Do miski wbijamy jajka i ucieramy z cukrem. Kolejno dodajemy jogurt i pozostałe składniki. Masę na ciasto mieszamy łyżką wraz z cukinią. Gotową masę przelewamy do natłuszczonego naczynia lub blaszki. Pieczemy przez 35 minut w 180 stopniach.

Smacznego! 

sobota, 25 lipca 2015

Ryż z WPC 80 + współpraca

Nazwałabym to szybkim, pełnowartościowym smakołykiem. który nadaje się przed lub po treningu. Ryż zjadam prawie codziennie, ale głownie brązowy, który jest najmniej oczyszczony. Tym razem ryż w połączeniu WPC od KFD. Kilka dni temu dostałam paczkę od sklepu KFD, gdzie przetestuje jeden z produktów, a mianowicie WPC 80. Zachęcam do rejestracji na forum KFD, które dotyczy treningów, zdrowych jadłospisów, czyli sport pełną parą. :)




Składniki:

  • 3 łyżki ryżu + 1 szklanka wody
  • 30g WPC 80
  • 1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania:
Ryż płuczemy i gotujemy w 1 szklance wody. Po ugotowaniu mieszamy z WPC i zalewamy wodą. Wszystko dokładnie mieszamy. 

Smacznego!