wtorek, 23 czerwca 2015

Wegańskie pankejki

Od czasu do czasu pozwalam sobie urozmaicić swoje posiłki m.in wykonuje je w wersji wegańskiej, czyli bez nabiału i jaj, bo jak wiadomo weganie nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego. Tym razem przygotowałam lekko wilgotne i delikatne pankejki, które smakują rewelacyjnie ze swoimi ulubionymi dodatkami. :)



Składniki:

  • 4 łyżki mąki pszennej graham T1850
  • 1 łyżka mielonego siemię lnianego + 3 łyżki wrzącej wody
  • 120ml wody gazowanej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • syrop klonowy (wersji wegańskiej) lub inne słodzidło 
  • wiórki kokosowe 

Sposób przygotowania:
Łyżkę siemię lnianego zalewamy trzema łyżkami wrzącej wody. Dokładnie mieszamy dotąd, kiedy powstanie zwarta masa. Następnie dodajemy mąkę, wodę, proszek do pieczenia i cukier trzcinowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy na beztłuszczowej patelni. Po usmażeniu pankejki polewamy syropem klonowym lub innej słodzidłem, a następnie posypujemy wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

sobota, 20 czerwca 2015

Warstwowa zapiekanka makaronowa

Taką miałam ochotę na tą zapiekankę, że w końcu musiałam ją zrobić. Gości ona na moim stole bardzo często, więc warto z Wami podzielić się przepisem. :)



Składniki:
Zapiekanka:

  • 50g makaronu z pszenicy durum lub pełnoziarnistego 
  • 25g mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego 
  • 100g warzyw na patelnie (po włosku, po grecku)
  • 1/4 bakłażana
  • 1/2 małego batata
  • 2 plastry sera żółtego light 
  • przyprawa gyros
  • sól
  • suszona bazylia
  • oliwa z oliwek
Sos:

  • 1/2 kubeczka jogurtu naturalnego
  • ketchup
  • czosnek granulowany
  • zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni podsmażamy mięso mielone na odrobinie oliwy z oliwek. Pod koniec smażenia dodajemy przyprawę gyros. Na oddzielnej patelni dusimy mrożone warzywa z przyprawą gyros. Bakłażana i batata dokładnie myjemy. Batata obieramy i kroimy w plastry, a bakłażana w średnią kostkę. W miseczce bakłażana solimy i skrapiamy oliwą z oliwek. Posypujemy suszoną bazylią. W naczyniu żaroodpornym na spodzie układamy batata, skrapiamy go oliwą z oliwek i bazylią. Następnie dodajemy bakłażana. Kolejną warstwą jest makaron zmieszany z warzywami, mięsem i sosem. Na wierzch układamy plastry sera żółtego. Pieczemy przez 20-25 minut w 180 stopniach.

Smacznego!


czwartek, 18 czerwca 2015

Grillowany filet z piersi kurczaka w maślance z grillowanym bakłażanem

Od dłuższego czasu nic nie jadłam z grilla, możliwe to było z niechęci, albo po prostu z lenistwa... W końcu chęci nadeszły i na talerzu pojawiło się to...



Składniki:

  • 1 średni filet z piersi kurczaka
  • sos Teriyaki
  • maślanka
  • jarzynka
  • pierz cytrynowy
  • bakłażan
  • sól
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
Filet z kurczaka dokładnie myjmy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Posypujemy przyprawami; jarzynka, pieprz cytrynowy. Polewamy sosem Teriyaki, przekładamy do miseczki i zalewamy maślanką na całą dobę lub 2-3 godziny do lodówki. Bakłażana myjemy, osuszamy i kroimy w średniej grubości plastry. Posypujemy solą i odstawiamy na ok. 15 minut. Po upływie czasu bakłażan skrapiamy oliwą z oliwek. Filet z kurczaka i bakłażana grillujemy, aż do zarumienienia.

Smacznego!