sobota, 21 marca 2015

Omlet z pomidorami i szczypiorkiem

Mam świetną propozycję na szybkie i sycące śniadanie lub kolację. Tym razem jest to prosty omlet z pomidorami, wędliną, szczypiorkiem i dodatkiem ziół. Może nie wygląda zbyt estetycznie, ale jego smak rozbudzi nie jedne podniebienie smakosza omletów! :)



Składniki:
  • 2 jajka
  • 2 plastry pomidora
  • 2 plastry kiełbasy żywieckiej drobiowej
  • szczypiorek
  • natka pietruszki
  • świeżo mielony pieprz
  • sól ziołowa
  • zioła prowansalskie
  • szczypta proszku do pieczenia 
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
Białko oddzielamy od żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. W oddzielnym naczyniu roztrzepujemy żółtka. Dodajemy wszystkie przyprawy, szczypiorek, natkę pietruszki i proszek do pieczenia. Ponownie mieszamy. Żółtka przelewamy do białek i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy na rozgrzaną oliwę z oliwek. Na wierzch kładziemy pomidory i kiełbasę. Jeśli spód będzie rumiany przewracamy na drugą stronę. Gotowy omlet przekładamy na talerz. Możemy podać z swoimi ulubionymi dodatkami.

Smacznego!


czwartek, 19 marca 2015

Czym zastąpić cukier w diecie?

Cukier w współczesnym świecie stoi na pierwszym miejscu. Znajduje się dosłownie wszędzie. Zaczynając od słodyczy, kończąc po gotowe dania obiadowe czy napoje. Mówi się, że cukier to biała śmierć. W stu procentach mogę się z tym zgodzić.



Gdzie znajduje się najwięcej cukru?

  • gazowane kolorowe napoje
  • batony
  • ciasta
  • chipsy
  • dżemy i konfitury owocowe
  • musli i płatki śniadaniowe 
  • pieczywo typu: drożdżówki, rogaliki lub kajzerki 

Dlaczego cukier jest nie zdrowy?
Głównym powodem spożywania zbyt dużych ilościach cukru jest tycie. Największym sprzymierzeńcem nadwagi jest spożywanie produktów wymienionych powyżej. również biały cukier powoduje wzrost insuliny we krwi, która powoduje szybki wzrost energii, ale jednocześnie błyskawiczny jej spadek. Powoduje próchnicę zębów, która występuje najczęściej u dzieci spożywające duże ilości czekoladek, batoników czy chipsów, ale również cukrzyce u dorosłych.

Jak są jego zamienniki?
  • ksylitol 
  • stewia
  • owoce (również nie wolno z nimi przesadzać)
  • miód naturalny
  • syrop klonowy
  • syrop z agawy
  • cynamon 
  • nabiał
  • pieczywo i makarony pełnoziarniste
Wydaje się nam, że stosunkowo mało zużywamy cukru w produktach, ale wcale tak nie jest! Myślimy, że jak nie będziemy słodzić kawy czy herbaty to pozbędziemy się go. Sama na tym się przekonałam! Zacznijmy uważnie czytać etykiety na produktach. Jeśli na pierwszych trzech miejscach znajdziemy słowa typu: cukier, syrop glukozo-fruktozowy, karmel, sacharoza czy aspartam. Automatycznie odłóżmy go z powrotem na półkę. Nasza kieszeń będzie pełna, ale również i wiedza.

wtorek, 17 marca 2015

Gotowany serniczek

Moim najczęstszym i lubianym ciastem jest sernik. Mogę go jeść pod każdą postacią: na zimno, pieczony i moim nowym odkryciem jest gotowany! Coś innego od wszystkich, a smakuje jak pozostałe. :)



Składniki:

  • 100g twarogu półtłustego 
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka budyniu śmietankowego
  • 1 jajko
  • słodzidło 

Sposób przygotowania:
W garnku mieszamy rozgnieciony twaróg i jajko. W szklance mieszamy mleko z budyniem, aż do rozpuszczenia. W garnku podgrzewamy twaróg i doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy rozpuszczony budyń z mlekiem i mieszamy. Pod koniec gotowania dodajemy słodzidło (cukier, stewia, dżem itd.) Podajemy z swoimi ulubionymi dodatkami.

Smacznego!