sobota, 14 marca 2015

Pieczony pstrąg łososiowy z cukinią i pomidorem

Jak zawsze stawiam na zdrowe i szybkie posiłki, które robi się w nie całe 30 minut. Tym razem pieczona ryba z świeżymi warzywami. Smacznie i prosto - to ja lubię!



Składniki:

  • 120g filetu z pstrąga łososiowego
  • pieprz cytrynowy
  • przyprawa do ryb
  • 1 średni pomidor
  • szczypiorek
  • garść  dowolnych kiełków
  • 1/2 średniej cukinii
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek   

Sposób przygotowania:
Ryby dzielimy na mniejsze kawałki, myjemy, osuszamy i posypujemy przyprawami. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po upływie czasu, pstrąga przekładamy na natłuszczonego naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Między czasie pomidora myjemy, osuszamy i  kroimy w drobną kostkę, posypujemy pieprzem i dodajemy drobno posiekany szczypiorek. Cukinię obieramy, myjemy i obieramy obieraczką, aby powstał "makaron". Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy cukinię dodajmy zioła prowansalskie i sól. Smażmy do lekkiego zarumienienia. Pomidora mieszamy z kiełkami. Po upieczeniu rybę przekładamy na talerz i podajemy z warzywami.

Smacznego!


czwartek, 12 marca 2015

Orzechy włoskie - właściwości

Zaliczają się do najbardziej kalorycznych orzechów. Choć swoim wyglądem przypominają "mózg" w swoim wnętrzu zawierają bardzo dużo wartości odżywczych.



Jakie właściwości mają orzechy włoskie?
  • wysoką ilość kwasów tłuszczowych Omega-3
  • duża ilość błonnika
  • witaminy z grupy B
  • witaminy z grupy E
  • magnez
  • fosfor
  • obniżają stężenie złego cholesterolu LDL
  • chronią przed otyłością 
  • zawierają białko, które może zastępować mięso i nabiał
  • poprawią przemianę materii
  • chronią przed nowotworami 
  • poprawiają wygląd cery, dzięki zawartości cynku

Kaloryczność orzechów włoskich w 100g:633 kcal
Węglowodany: 18.0 g
Białko: 16.0 g
Tłuszcze: 60.3 g
Cholesterol: 0.0 mg
Sód: 4.00 mg
Błonnik: 6.5 g
Index glikemiczny: 20

Jak widać zawierają same zalety. Orzechy włoskie polecam na przekąskę lub jako dodatek do innych dań. Wystarczy garść dwa razy w tygodniu, aby uzupełnić w witaminy wymieniono powyżej.Stwierdzam, że naprawdę warto je jeść! :)

Wartość energetyczna i odżywcza w 100g:
  • kilokalorie: 666 kcal
  • kilodżule: 2787 kJ
  • białko:15 g
  • tłuszcz: 62 g
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 40,9 g
  • węglowodany: 12,1 g
  • substancje balastowe: 6,1  g
- See more at: http://e-naturalna.pl/2010/05/orzechy-wloskie-wlasciwosci-zdrowotne/#sthash.P0kJKG6W.dpuf

Wartość energetyczna i odżywcza w 100g:
  • kilokalorie: 666 kcal
  • kilodżule: 2787 kJ
  • białko:15 g
  • tłuszcz: 62 g
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 40,9 g
  • węglowodany: 12,1 g
  • substancje balastowe: 6,1  g
- See more at: http://e-naturalna.pl/2010/05/orzechy-wloskie-wlasciwosci-zdrowotne/#sthash.P0kJKG6W.dpuf
Wartość energetyczna i odżywcza w 100g:
  • kilokalorie: 666 kcal
  • kilodżule: 2787 kJ
  • białko:15 g
  • tłuszcz: 62 g
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 40,9 g
  • węglowodany: 12,1 g
  • substancje balastowe: 6,1  g
- See more at: http://e-naturalna.pl/2010/05/orzechy-wloskie-wlasciwosci-zdrowotne/#sthash.P0kJKG6W.dpuf
Wartość energetyczna i odżywcza w 100g:
  • kilokalorie: 666 kcal
  • kilodżule: 2787 kJ
  • białko:15 g
  • tłuszcz: 62 g
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 40,9 g
  • węglowodany: 12,1 g
  • substancje balastowe: 6,1  g
- See more at: http://e-naturalna.pl/2010/05/orzechy-wloskie-wlasciwosci-zdrowotne/#sthash.P0kJKG6W.dpuf
Wartość energetyczna i odżywcza w 100g:
  • kilokalorie: 666 kcal
  • kilodżule: 2787 kJ
  • białko:15 g
  • tłuszcz: 62 g
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 40,9 g
  • węglowodany: 12,1 g
  • substancje balastowe: 6,1  g
- See more at: http://e-naturalna.pl/2010/05/orzechy-wloskie-wlasciwosci-zdrowotne/#sthash.P0kJKG6W.dpuf

wtorek, 10 marca 2015

Zupa fasolowa

Jak kiedyś wspomniałam uwielbiam jeść wszelkiego rodzaju zupy. Kolejną propozycją jest prosta i szybka zupa fasolowa. Świetnie rozgrzewa i długo syci. :)



Składniki:

  • 60g fasoli "Piękny Jaś" (przed namoczeniem)
  • 1 średni ziemniak
  • 1 średnia marchewka 
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • pieprz
  • sól
  • majeranek
  • skrzydełko z kurczaka
  • woda

Sposób przygotowania:
Na noc fasolę zalewamy wodą, aby napęczniała. Następnego dnia przepłukujemy ją w zimnej wodzie. Wrzucamy do garnka i gotujemy do miękkości. Kolejno dodajemy obrane, umyte i pokrojone w kostkę warzywa i skrzydełko. Gotujemy ok. 10-15 minut. Pod koniec dodajemy przyprawy i jeszcze chwilę gotujemy.

Smacznego!