Składniki:
- 1 mała cukinia
- bulion drobiowy (seler, pietruszka, marchewka, 2 skrzydełka z kurczaka
- 2 małe ziemniaki
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- przyprawy: sól, pieprz, warzywko lub jarzynka, 2 ziela angielskie, 1 liść laurowy
- kiełki brokułu
Sposób przygotowania:
Na początku przygotowujemy bulion. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na kawałki. Skrzydełka myjemy. Wszystko wrzucamy do wody. Cukinie i ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek i cebulę obieramy. Cebulę przypalamy na palniku kuchennym, a następnie z posiekanym czosnkiem i ziemniakami wrzucamy do bulionu. Jeśli warzywa z bulionu będą miękkie wrzucamy cukinię i gotujemy ok. 10 minut. Pod koniec gotowania wrzucamy przyprawy i jeszcze gotujemy ok. 2-4 minut. Następnie wyjmujemy skrzydełka, całość miksujemy na gładki krem. Do dekoracji podajemy kiełki brokułu.
Smacznego!