photo © WeHeartIt
niedziela, 26 października 2014
czwartek, 23 października 2014
Kluski jaglane
Kolejne proste, a zarazem smaczne danie z wykorzystaniem kaszy jaglanej. Tak szczerze po raz pierwszy w życiu wykonałam jakiekolwiek kluski. :D
Składniki:
Składniki:
- 5 łyżek kaszy jaglanej
- 1,5 szklanki wody
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka dowolnej mąki
- 1 łyżeczka sosu sojowego do polania
- sól
Sposób przygotowania:
Kaszę płuczemy pod zimną wodą i wrzucamy do wrzącej wody z odrobiną soli. Gotujemy, aż całość wchłonie płyn. Ciepłą kaszę miksujemy na gęstą masę i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej masy dodajemy mąki. Ciasto musi być kleiste, ale gęste. Na stolnicy posypujemy mąką i formujemy na cienki wałek. Następnie nożem dzielimy na kawałki.Gotowe kluski wrzucamy do wrzącej wody z odrobiną soli i gotujemy 2-3 minuty po wypłynięciu klusek na powierzchnię. Po odcedzeniu polewamy sosem sojowym.
Smacznego!
wtorek, 21 października 2014
Jaglane knedle z dynią
Bardzo często wykonuję dania z kaszą jaglaną. Wiadomo, że kasza jest lekkostrawna i zasadotwórcza, więc można ją śmiało jeść. Kolejnym moim ulubionym surowcem jest dynia. Można ją przyrządzić na słodko jak i słono. W tym wydaniu przygotowałam jaglane knedle. ;)
Składniki:
Składniki:
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- 1,5 szklanki wody
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100g dyni po obraniu
- jogurt naturalny (do polania)
Sposób przygotowania:
Kaszę płuczemy na sitku pod zimną wodą, a następnie wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy, aż wchłonie płyn. Od razu blendujemy na gładką masę i dodajemy mąkę, cukier i cynamon. Odstawiamy do ostygnięcia. Przed wykonaniem knedli wkładamy masę do lodówki na około 15-20 minut. Dynię obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Dusimy na patelni z wodą, aż będzie miękka i odstawiamy do ostudzenia. Ciasto dzielimy na części, każdą z nich spłaszczamy, wkładamy kawałki duszonej dyni. Zwilżonymi dłońmi formujemy zwarte kulki. Następnie gotowe knedle wrzucamy do lekko osolonej wrzącej wody. Od wypłynięcia na powierzchnię gotujemy jeszcze około 3-4 minuty. Podajemy z jogurtem lub musem owocowym.
Smacznego!
niedziela, 19 października 2014
Subskrybuj:
Posty (Atom)