wtorek, 26 sierpnia 2014

Bezglutenowy wrzesień - AKCJA

W poprzednim wpisie pisałam o czekającej niespodziance - i oto własnie ona! Już niebawem nowy miesiąc, więc wpadłam na pomysł, aby zorganizować akcję ''Bezglutenowy Wrzesień''. Wyzwanie będzie trwało od 1 do 30 września, a może u niektórych osób na dłużej. W tym czasie będę dodawała bezglutenowe przepisy na pyszne dania.

                                                                            photo © Google


Przypominam, że bezglutenowymi produktami są, m.in:

  • kasza jaglana
  • kasza gryczana
  • komosa ryżowa (quinoa)
  • ryż brązowy i biały
  • świeże owoce i warzywa
  • nabiał 

Szykujcie kartki i długopisy i wypisujcie powyższe produkty, trzeba dokładnie do tego się przygotować (bynajmniej w moim przypadku).

Więcej informacji o glutenie w tym wpisie.

Jeśli dołączysz do akcji wklej na bloga banerek pod każdym wpisie związany z bezglutenowym daniem lub z boku, w oddzielnej kolumnie bloga.


poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Śniadaniowa kasza manna

Mogę napisać, ze wkrótce na blogu pojawi się na prawdę coś ciekawego, ale nie zdradzam większych szczegółów, bo od tego będzie oddzielny wpis... Kto nie lubi ciepłych i rozgrzewających śniadań? Moją kolejną propozycją jest kasza manna na słodko podana z mnóstwo dodatkami! :)



Składniki:

  • 5 łyżek kaszy manny
  • 2 szklanki wody/mleka lub w proporcji 1:1
  • miód/słodzik
  • 2 śliwki
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • powidła z malin (dowolne)

Sposób przygotowania:
Do garnuszka wlewamy wodę i czekamy, aż się zagotuję. Następnie wsypujemy kaszę manną - cały czas mieszamy, aż do zgęstnienia. Przekładamy do miseczki i podajemy z pozostałymi składnikami.

Smacznego!


sobota, 23 sierpnia 2014

Wakacyjne Spring Rolls

Jeszcze tydzień i powrót do szkoły. Tak szczerze - chce mi się i nie. Znowu powroty po piętnastej i brak czasu na gotowanie. W tym wpisie prezentuje najprostsze danie/przekąskę, a mianowicie Spring Rolls. Dosłownie można jej jeść z czym się chce, ale ja pokazuję swoją propozycję. ;)



Składniki: (1 osoba)

  • 4 arkusze papieru ryżowego
  • 100 g piersi z kurczaka
  • kilka liści szpinaku
  • 1/2 małej cukinii
  • 1 średni pomidor
  • przyprawy: kebab-grys, sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Myjemy, czyścimy i osuszamy pierś. Kroimy w paski i smażymy na rozgrzanej patelni z 1,5 łyżki oleju, na koniec dodajemy przyprawę kebab-gyros i przez chwilę smażymy. Następnie myjemy i kroimy w ćwiartki cukinię - smażymy z odrobiną soli, pieprzu i ziół prowansalskich. Po przygotowaniu poprzednich składniki moczymy przez kilka sekund papier ryżowy. Nakładamy: umyty i osuszony szpinak, paski piersi z kurczaka, 2 kawałeczki cukinii i pokrojony pomidor. Papier zwijamy (wpierw boki, potem dół). Podajemy z sosem sojowym lub ketchupem.

Smacznego!