środa, 23 lipca 2014

Zupa krem z pomidorów

Kolejna zupa krem za mną, szczerze to nawet je polubiłam. Wszystkie warzywa i składniki odżywcze w jednym. Skuteczna alternatywa w upalne dni, bo może służyć jako chłodnik. W dzisiejszym wpisie prezentuje zupę krem z pomidorów. Łatwa, smaczna i pożywna. :)


Składniki:
  • 1 duży pomidor
  • 2 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego
  • bulion drobiowy (skrzydełko z kurczaka, marchew, seler, pietruszka, cebula)
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 liść laurowego, 3 ziela angielskiego)
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy umyte skrzydełko z kurczaka, pokrojone i obrane warzywa. Gotujemy przez 15 minut. Następnie zaparzamy pomidora (zalewamy wrzącą wodą i czekamy około 3 minut, potem zdejmujemy skórkę). Na rozgrzanej patelni (1 łyżka masła) smażymy drobno pokrojonego pomidora. Wrzucamy do garnka i gotujemy następne 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy, jogurt naturalny lub grecki i ewentualnie łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Po wszystkim wyjmujemy: skrzydełko, liść laurowy i ziele angielskie - wszystko miksujemy. W moim przypadku zupa była podawana z kaszą gryczaną.

Smacznego!


poniedziałek, 21 lipca 2014

Omlet kukurydziany ze szpinakiem

Ciągle kombinując w kuchni na śniadanie zaoferowałam sobie omlet kukurydziany. Brzmi śmiesznie, ale w smaku dorównuje zwykłemu omletowi. Obawiałam się, że mi nie urośnie tak jak trzeba, bo jak wiadomo kukurydza nie zawiera glutenu. Kilka prostych specyfików i mamy omlet!


Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki mąki kukurydzanej
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • garść szpinaku
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka

Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy mąkę, jogurt, proszek do pieczenia, sodę, sól, pieprz i słodką paprykę - wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania gęstej jednolitej konsystencji. Szpinak myjemy, osuszamy i obcinamy ogonki - dodajemy do pozostałych składników. Na koniec ponownie wszystko mieszamy. Masę przelewamy na rozgrzaną patelnię (dodajemy ok. 1,5 łyżki oleju). Smażymy z obu stron ok. 2-3 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

piątek, 18 lipca 2014

Mocno zielone smoothie

Lato, lato nas rozpieszcza! Jest mnóstwo warzyw i owoców, a ja trzymam się swojego postanowienia, że będę jadła duuużo warzyw. Oczywiście się sprawdza, bo do każdego posiłku mam coś zielonego. W dzisiejszym wydaniu zielony koktajl. Sami zobaczycie z czego.


Składniki:

  • 100 ml wody
  • 1 duży banan
  • 1 duże kiwi
  • kilka listków świeżej mięty
  • opcjonalnie - 1 łyżeczka miodu naturalnego 

Sposób przygotowania:
Banana i kiwi obieramy ze skórki. Mięte myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Owoce kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania płynnej konsystencji.

Smacznego!