Składniki:
- 1 duży pomidor
- 2 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego
- bulion drobiowy (skrzydełko z kurczaka, marchew, seler, pietruszka, cebula)
- przyprawy: sól, pieprz, 1 liść laurowego, 3 ziela angielskiego)
- opcjonalnie: 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy umyte skrzydełko z kurczaka, pokrojone i obrane warzywa. Gotujemy przez 15 minut. Następnie zaparzamy pomidora (zalewamy wrzącą wodą i czekamy około 3 minut, potem zdejmujemy skórkę). Na rozgrzanej patelni (1 łyżka masła) smażymy drobno pokrojonego pomidora. Wrzucamy do garnka i gotujemy następne 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy, jogurt naturalny lub grecki i ewentualnie łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Po wszystkim wyjmujemy: skrzydełko, liść laurowy i ziele angielskie - wszystko miksujemy. W moim przypadku zupa była podawana z kaszą gryczaną.
Smacznego!