Składniki odżywcze - pierwiastki i związki chemiczne, które znajdują się m.in w białku, tłuszczach, sacharydach, wodzie, witaminach i solach mineralnych.
Białka - pełnią funkcję budulcową, biorą udział w niemal większości procesach biologicznych.
Występują w:
- nabiał m.in mleko, jogurty, kefiry
- mięso, wędliny
- rośliny strączkowe
- jaja
- zboża
Tłuszcze - pełnią funkcję izolacyjną, chronią organizm przed utratą energii i ciepła.
Występują w:
- owoce roślin strączkowych
- nasiona roślin strączkowych
Węglowodany- związki węglą, wodoru i tlenu.
Dzielą się na:
- monosacharydy
- oligosacharydy
- polisacharydy
- bulwy ziemniaków
- nasiona zbóż
Woda - pełni funkcję transportującą organizmu, chroni przed przegrzaniem.
Występuje w:
- chude mięso
- warzywa
Występują w:
- owoce
- warzywa
- zakwas chlebowy
Sole mineralne - pełnią funkcję regulującą i budulcową.
Występują w:
- nabiał
- jaja
- mięso
- warzywa
- owoce
- zboża
Składniki odżywcze pełnią funkcję:
- budulcową - dostarczają budulca do tworzenia, odbudowy lub utrzymania tkanek (białka, sole mineralne).
- energetyczną - dostarczają energii organizmowi (węglowodany, tłuszcze).
- regulującą - regulują procesy zachodzące w organizmie (witaminy, sole mineralne).
photo © Google