wtorek, 4 kwietnia 2017

Tarta jaglana z budyniem

Kto by pomyślał, że z kaszy jaglanej można zrobić ciasto, a mianowicie tartę? Otóż można! Z dodatkiem budyniu smakuje wyśmienicie!



Składniki:
Spód:

  • 1 torebka (100g) kaszy jaglanej
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 jajo
  • 3 łyżki syropu daktylowego (lub innego słodzidła)
Wierzch:
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu i ostudzeniu dodajemy rozpuszczony olej kokosowy, jajo i syrop daktylowy. Całość blendujemy. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 25-30 minut w 1801 stopniach.

Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudzony przelewamy na upieczone i ostudzoną tartę.

Smacznego!