sobota, 13 czerwca 2015

Truskawkowy sorbet

Sezon na truskawki w pełni. Jem je kilogramami! Dosłownie, ciągle podjadam je pomiędzy posiłkami, bo oczywiście owoce mają wartościowe kalorie, które świetnie wpływają na organizm. Upały znowu nadchodzą, więc dla ochłody polecam sorbet z truskawek. ;-)



Składniki:

  • 2 garście truskawek
  • 1 łyżka cukru trzcinowego lub miodu naturalnego

Sposób przygotowania:
Do miski wrzucamy świeże, umyte i obrane truskawki. Delikatnie blendujemy je blenderem ręcznym. Jeśli osiągniemy mus dodajemy cukier lub miód, ponownie blendujemy. Przelewamy do foremek na lody. Wkładamy na zamrażalnika na 3-4 godziny lub na całą dobę.

Smacznego!


Milion Smaków Truskawek - druga edycja

czwartek, 11 czerwca 2015

Owoce, które dają nam orzeźwienie

Pierwsze upały za nami, ale w krótce będą następne. Każdy z nas szuka szybkiego rozwiązania na ochłodzenie i orzeźwienie organizmu. Najprostszym sposobem, są świeże owoce, które świetnie się sprawdzają do koktajli czy naturalnych wód smakowych. Poniżej przedstawiam najpopularniejsze owoce, po które sięgamy najczęściej w letnie upalne dni.


A R B U Z

N E K T A R Y N K I

B R Z O S K W I N I E

ANANAS

T R U S K A W K I

M A N G O

M E L O N Y

C Z E R E Ś N I E

M A L I N Y

J A G O D Y

wtorek, 9 czerwca 2015

Pieczony jogurt z truskawkami i kruszonką

Bardzo lubię jeść jogurty, ale również warto urozmaicić swoje w menu. Ostatnio upiekłam jogurt z truskawkami i mega smaczną kruszonką! Naprawdę warto spróbować. :)



Składniki:
Ciasto:

  • 200g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat śmietankowy
  • truskawki
Kruszonka:
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej 

Sposób przygotowania:
Białko oddzielamy od żółtka. Białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Żółtko ucieramy z cukrem. Do żółtka z cukrem dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, jogurt naturalny i aromat śmietankowy. Miksujemy do połączenia składników. Do masy dodajmy białka i dokładnie mieszamy szpatułką.

W oddzielnym naczyniu wsypujemy cukier, mąkę i olej. Dokładnie mieszamy łyżką, aż ciasto będzie kruche.

Do natłuszczonego naczynia lub blaszki przelewamy masę jogurtową. Na wierzch układamy dokładnie oczyszczone, pokrojone truskawki. Posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.

Smacznego!



Milion Smaków Truskawek - druga edycja