wtorek, 6 czerwca 2017

Mięsne kotleciki z cukinią

Uwielbiam warzywne kotleciki. Z dodatkiem mięsa są równie pysznie jak i bez. Szybkie w przygotowaniu znikają w mgnieniu oka.



Sposób przygotowania:

  • 1 cukinia
  • 100g mięsa mielonego drobiowego
  • 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka mielonego siemię lnianego
  • przyprawy: sól morska z ziołami, pieprz cytrynowy, papryka słodka, jarzynka bez soli, suszony koperek
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Cukinię myjemy, ścieramy na tartce o grubych oczkach i posypujemy solą, Po upływie 10-15 minut odsączamy. Do cukinii dodajemy mięso mielone, siemię lniane, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy kotleciki. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem.

Smacznego!

5 komentarzy: