sobota, 17 grudnia 2016
czwartek, 15 grudnia 2016
wtorek, 13 grudnia 2016
Lekki sernik z nasionami chia i żurawiną na spodzie z daktyli
Serniki należą do jednych z najłatwiejszych ciast, ale idealny powinien być przygotowany z sercem. Postanowiłam obalić przepis i dodać nasiona chia oraz suszoną żurawinę. Słodki spód z daktyli świetnie komponuję się z lekko kwaśnym smakiem żurawiny. Polecam!
Składniki:
Masa:
Składniki:
Masa:
- 2 opakowania serka twarogowego naturalnego np. typu President
- 2 jajka
- 1/2 szklanki erytrolu
- 2 łyżki nasion chia
- 50g suszonej żurawiny + mąka do obtoczenia
- aromat
Spód:
- 100g (25 sztuk) suszonych daktyli
- 3 łyżki wiórek kokosowych
- 3 łyżki mąki kokosowej
Sposób przygotowania:
Daktyle zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 2 godziny, aby zmiękły. Po upływie czasu daktyle odlewamy z wody, następnie miksujemy z wiórkami kokosowymi i mąką kokosową. Masę przekładamy do natłuszczonej tortownicy. Spód zapiekamy w rozgrzanych piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.
Między czasie przygotowujemy masę. Jajka ucieramy z erytrolem na puszystą masę. Następnie dodajemy aromat, nasiona chia i serek twarogowy. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy obtoczoną w mące żurawinę. Wszystko dokładnie mieszamy szpatułką.
Na upieczony spód przelewamy masę serową. Pieczemy przez ok. 60 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu piekarnik wyłączamy i ciasto zostawiamy przez ok. 30 minut.
Smacznego!
niedziela, 11 grudnia 2016
sobota, 10 grudnia 2016
czwartek, 8 grudnia 2016
Jaglane kokosanki
Jaglane kokosanki wśród moich znajomych zrobiły furorę. Bardzo zdrowe, smaczne i sycące. Znikają błyskawicznie i podniebienie domaga się o dokładkę.
Składniki:
- 1 jajko
- 2 łyżki erytrol
- 100g suchej kaszy jaglanej + 1,5 szklanki wody
- 100g wiórek kokosowych
- 3 łyżki mąki kokosowej (gdyby masa byłaby zbyt rzadka)
- 2 łyżki syropu z agawy lub miodu naturalnego
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Między czasie na suchej patelni prażymy na złocisty kolor wiórki kokosowe. Jajko ucieramy z erytrolem na puszystą masę. W Następnie dodajmy ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną, uprażone wiórki kokosowe, w razie potrzeby mąkę kokosową i syrop z agawy lub miód naturalny. Całość dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy kulki. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
wtorek, 6 grudnia 2016
Ciasteczka amarantusowo-migdałowe z słonecznikiem i lnem
Idealna zdrowa przekąska do pracy lub szkoły. Pełnowartościowe ciasteczka z wykorzystaniem mąki z amarantusa i mąki migdałowej. Dodatkowo wzbogacone słonecznikiem i lnem. Wszystkie produkty dostępne w Galeriaherbat.pl.
Składniki:
Składniki:
- 1 jajko
- 2 łyżki erytrolu
- 4 łyżki mąki z amarantusa
- 4 łyżki mąki migdałowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka słonecznika
- 1 łyżeczka lnu brązowego
- szczypta proszku do pieczenia
- aromat
Sposób przygotowania:
Jajko ucieramy z erytrolem na puszystą masę. Następnie dodajemy oba rodzaje mąk, cynamon, proszek do pieczenia i aromat. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy słonecznik i len. Ponownie zagniatamy ciasto. Struktura ciasta powinna być zbita (jak ciasto kruche), łyżeczką nabieramy kawałki surowego ciasta, lekko spłaszczamy. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)