czwartek, 7 marca 2024

Zapiekanka z serem feta, ryżem, brokułem, kalafiorem i pomidorkami koktajlowymi

Poniżej przedstawiam doskonała propozycję na obiad lub kolację. Pełnowartościowy posiłek z dużą ilością białka, a przede wszystkim witamin zaciągniętych z warzyw od FarmTaste



Składniki:
  • 100 g sera typu feta
  • 50 g suchego ryżu + 200 ml wody
  • 250 g brokułu
  • 250 g kalafiora
  • 125 g pomidorków koktajlowych
  • 10 ml oliwy
  • przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka, papryka słodka wędzona, zioła prowansalskich, czosnek granulowany

Sposób przygotowania:
Do wrzącej, osolonej wody wrzucić ryż - gotować do wchłonięcia wody. W oddzielnym garnku z wodą i solą wrzucić brokuł i kalafior - gotować 8 minut. Po upływie czasu odcedzić. pomidorki umyć i pokroić na połówki. Ser typu feta odsączyć i pokroić w kostkę. Do miski wrzucić wszystkie wcześniej przygotowane składniki. Dodać oliwę oraz przyprawy - całość dokładnie wymieszać, a następnie przerzucić do naczynia żaroodpornego. Piec przez 40 minut w 180 stopniach.

Smacznego! 


wtorek, 5 marca 2024

Współpraca z "FarmTaste"

"FarmTaste" jest sklepem internetowym, który w swojej ofercie posiada świeże owoce, warzywa, ale również bakalie i przetworzone surowce roślinne tj. buraczki z chrzanem, ogórki kiszone czy sok z borówki amerykańskiej.

Sklep oferuję dostawy na obszarze całego kraju z wysoką gwarancją jakości oraz pełnym wachlarzem zachowanych wartości odżywczych. 





Blog po raz pierwszy nawiązał współpracę z niniejsza marką. W paczce znalazło się:








Już wkrótce na blogu pojawią się przepisy z wykorzystaniem powyższych surowców!

Zapraszam do zakupów!

czwartek, 29 lutego 2024

Ciecierzyca z batatem, dynią, czerwoną cebulą, miksem sałat i oliwą

Bardzo sycące, wegeteriańskie i pożywne danie, a mianowicie gotowana ciecierzyca z batatem, dynią, czerwoną cebulą, miksem sałat oraz oliwą Extra Virgin od Chorwacki Koszyk!



Składniki:
2 porcje
  • 50 g suchej ciecierzycy
  • 150 g batata (obranego)
  • 200 g dyni (obranej)
  • 100 g czerwonej cebuli (obranej)
  • 75 g miksu sałat
  • przyprawy: czosnek granulowany, zioła prowansalskie, pieprz czarny, papryka słodka
  • 10 ml oliwy Extra Virgin

Sposób przygotowania:
Ciecierzycę zalać zimną wodą i odstawić na całą noc. Po upływie czasu zlać wodą i przepłukać pod bieżącą wodą. Do garnka nalać wodę ze szczyptą soli, wrzucić ciecierzycę oraz pokrojonego w kostkę batata - gotować przez 10 minut na małym ogniu. Następnie dorzucić pokrojoną w kostkę dynię i gotować kolejne 15 minut. Po upływie czasu całość przelać przez sitko. Czerwoną cebulę pokroić w kostkę. Zeszklić na bardzo dobrze rozgrzanej patelni z oliwą. Następnie dorzucić ugotowaną ciecierzycę, batata oraz dynie. Dodać przyprawy i smażyć przez ok. 5 minut. Dodać przyprawy, wymieszać. Usmażone danie wymieszać z miksem sałat. 

Smacznego!