czwartek, 29 lutego 2024

Ciecierzyca z batatem, dynią, czerwoną cebulą, miksem sałat i oliwą

Bardzo sycące, wegeteriańskie i pożywne danie, a mianowicie gotowana ciecierzyca z batatem, dynią, czerwoną cebulą, miksem sałat oraz oliwą Extra Virgin od Chorwacki Koszyk!



Składniki:
2 porcje
  • 50 g suchej ciecierzycy
  • 150 g batata (obranego)
  • 200 g dyni (obranej)
  • 100 g czerwonej cebuli (obranej)
  • 75 g miksu sałat
  • przyprawy: czosnek granulowany, zioła prowansalskie, pieprz czarny, papryka słodka
  • 10 ml oliwy Extra Virgin

Sposób przygotowania:
Ciecierzycę zalać zimną wodą i odstawić na całą noc. Po upływie czasu zlać wodą i przepłukać pod bieżącą wodą. Do garnka nalać wodę ze szczyptą soli, wrzucić ciecierzycę oraz pokrojonego w kostkę batata - gotować przez 10 minut na małym ogniu. Następnie dorzucić pokrojoną w kostkę dynię i gotować kolejne 15 minut. Po upływie czasu całość przelać przez sitko. Czerwoną cebulę pokroić w kostkę. Zeszklić na bardzo dobrze rozgrzanej patelni z oliwą. Następnie dorzucić ugotowaną ciecierzycę, batata oraz dynie. Dodać przyprawy i smażyć przez ok. 5 minut. Dodać przyprawy, wymieszać. Usmażone danie wymieszać z miksem sałat. 

Smacznego!

wtorek, 27 lutego 2024

Współpraca z "Chorwacki Koszyk"

"Chorwacki Koszyk" jest rodzinną marką, która w swojej ofercie posiada oryginalne produkty prosto z Chorwacji! W swojej ofercie sklep posiada m.in oliwę, oliwki zielone, Dalmatyńską czarną truflę czy pastę z czarnych oliwek. 







Blog po raz pierwszy nawiązał współpracę z niniejszą marką. W paczce znalazło się:




Zapraszam do zakupów!
Już wkrótce na blogu pojawią się przepisy z wykorzystaniem niniejszych produktów! 

czwartek, 22 lutego 2024

Serniczek bananowy z pistacjami i miodem rzepakowym

Banalny serniczek bananowy z dodatkiem pistacji oraz miodu rzepakowego od Pasieka Kujaw!



Składniki:
  • 2 jaja
  • 40 g miodu rzepakowego
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 150 g bananów bez skórki
  • 20 g pistacji łuskanych
  • aromat

Sposób przygotowania:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z miodem na puszystą masę. Dodać rozgniecionego banana, mąkę ziemniaczaną i aromat. Całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać jogurt grecki - wymieszać. Na koniec dodać ubite białka, delikatnie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Na wierzch ułożyć pokrojonego w plasterki banana, a następnie posypać pistacjami. Piec przez 45 minut w 160 stopniach.

Smacznego!