wtorek, 31 stycznia 2023

Współpraca z "Natu.Care"

"Natu.Care" jest marką posiadającą w swojej ofercie produkty poprawiające dobrostan człowieka. W swoim asortymencie posiadają m.in. kolagen, olejek CBD czy wegańską witaminę D.



Blog po raz pierwszy nawiązał współpracę z niniejszą marką. W paczuszce znajdowała się: 

  • WEGAŃSKA WITAMINA D W KROPLACH

  • Witamina D odgrywa kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Odpowiada m.in. za mineralizację kości, wspomaga odporność oraz przyczynia się do poprawy układu nerwowego. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę D wynosi 2000 j.m przeciętnego zdrowego człowieka. Z kolei osoby otyłe powinny suplementować ją w stężeniu nawet 4000 j.m! Witaminę D należy spożywać z produktami bogatymi w nienasycone kwasy tłuszczowe, ponieważ zwiększa się jej przyswajalność. Ponadto niniejszą witaminę należy aplikować w okresie jesienno-zimowym (wrzesień-kwiecień), ale zaleca się przez cały rok (osoby wykonujące pracę biurową, które mają zwiększone ryzyko na niedobór promieni słonecznych). 

    Zapraszam do odwiedzenia niniejszego sklepu, który został wspominy w poście i zachęcam do zakupów oraz koniecznej suplementacji witaminy D! 

    czwartek, 26 stycznia 2023

    Ciasto dyniowo-bananowe z kaki, orzechami laskowymi karmelowo-kawowymi od YARO

    Na pierwszy rzut oka nazwa ciasta jest skomplikowana? Może tak, ale nie nazwa jest najważniejsza, tylko wnętrze! Idealnie do takiego wypieku komponują się orzechy laskowe karmelowo-kawowe od YARO




    Składniki:
    • 2 jaja
    • 100 g białka jaj
    • 40 g erytrytolu
    • 10 ml oleju rzepakowego
    • 120 g banana bez skórki
    • 100 g puree dyni
    • 50 g mąki ryżowej
    • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
    • 150 g obranego kaki
    • 40 g orzechów laskowych karmelowo-kawowych 

    Sposób przygotowania:
    Jaja i białka utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać rozgniecionego banana, puree dyni oraz olej. Całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia - ponownie wymieszać. Do miski wrzucić pokrojone w kostkę kaki - wymieszać. Całość przelać do natłuszczonej formy. Na wierzch powrzucać orzechy laskowe. Piec przez 40-45 minut w 180 stopniach.

    Smacznego! 

    wtorek, 24 stycznia 2023

    Potrawka z żołądkami drobiowymi, pieczarkami i warzywami po włosku

    Podroby są bogate w składniki mineralne tj.: żelazo czy białko. Może nie każdy przepada za ich smakiem, ale przygotowane w idealny sposób skradną podniebienie dla największych ich przeciwników. W kompozycji z pieczarkami i warzywami po włosku to poezja! 



    Składniki:
    • 225 g żołądków drobiowych
    • 250 g pieczarek mini
    • 450 g warzyw po włosku
    • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany
    • 10 ml oleju rzepakowego 
    Sposób przygotowania:
    Żołądki bardzo dobrze przepłukać pod zimną, bieżącą wodą. Osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w cienkie plastry. Do garnka wrzucić żołądki i pieczarki. Dusić ok. 2-3 minut, następnie dodać olej rzepakowy. Smażyć ok. 10-15 minut. Następnie wrzucić warzywa po włosku, całość dusić ok. 10-15 minut. Pod koniec smażenia dodać przyprawy. 

    Smacznego!