czwartek, 13 października 2022

Serniczek kakaowy z bananem i śliwkami

Połączenie kakao, banana i śliwki brzmi dziwnie? Otóż nie! To ciasto jest idealne na długie, jesienne wieczory! Zachęcam je upiec!


Składniki:
  • 2 jaja
  • 50 ml białek jaj
  • 50 g erytrytolu 
  • 100 g banana bez skórki
  • 200g kvargu naturalnego
  • 40 g budyniu śmietankowego 
  • 20 g kakao
  • 150 g śliwek bez pestek

Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać białka jaj i ponownie wymieszać. Następnie dodać rozgniecionego banana, budyń i kakao. Całość dokładnie wymieszać. Kolejno dodać kvarg i wymieszać delikatnie za pomocą łyżki. Na koniec wrzucić drobne pokrojone śliwki - wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Piec przez godzinę w 180 stopniach.

Smacznego! 

wtorek, 11 października 2022

Zupa krem z cukinią, mieszanką włoską, ziemniakiem i mięsem mielonym z indyka

Nastała jesień na dobre. Każdy ratuje się ciepłymi posiłkami, które rozgrzeją organizm. Moją propozycją jest przygotowanie zupy krem z wykorzystaniem cukinii, mieszanki włoskiej, ziemniaka i mięsa mielonego z indyka. 



Składniki:
  • 100 g mięsa mielonego z indyka
  • 150 g ziemniaka
  • 500 g cukinii
  • 225 g mieszanki wiosennej
  • 1,5 l wody
  • przyprawy: pieprz, sól, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, suszony koperek

Sposób przygotowania:
Cukinię i ziemniaka pokroić na mniejsze porcję. Wrzucić do garnka wraz z mieszanką wiosenną i mięsem mielonym z indyka. Gotować ok. 15-20 minut. Następnie dodać przyprawy i gotować kolejne 5 minut. Zupę wyłączyć i lekko ostudzić. Następnie zblendować na gęsty i gładki krem.

Smacznego! 

czwartek, 6 października 2022

Sałatka z twarogiem, figami, gruszką, pomidorkami, papryką, orzechami pekan i miksem sałat

Uwielbiam sałatki, a zwłaszcza ze świeżych warzyw i owoców! W tym wydaniu połączenie słodko-słonego sprawia, że danie jest rozpływa się w ustach! 


Składniki:
  • 250 g twarogu chudego
  • 20g orzechów pekan
  • 120 g świeżych fig
  • 150 g gruszki
  • 225 g pomidorków koktajlowych
  • 150 g papryki czerwonej (bez nasion)
  • 160 g miksu sałat z rukolą
  • 10 ml oleju lnianego
  • przyprawy: pieprz, sól, zioła prowansalskie, suszony koperek, suszony tymianek, czosnek granulowany 
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa i owoce dokładnie umyć. Pomidorki przekroić na połówki. Gruszkę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Figi pokroić na ósemki. Do miski wsypać pokruszony twaróg, następnie dodać miks sałat z rukolą, orzechy pekan, olej lniany, przyprawy oraz pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszać. Sałatkę odstawić na 10-15 minut w celu przegryzienia smaków.

Smacznego!