czwartek, 12 maja 2022

Ciasto kukurydziane z bananem, kvargiem i daktylami

Kombinacje w kuchni to nie żadna nowość! W przygotowaniu słodkich wypieków spisują się idealnie! Połączenie banana, kvarga oraz daktyli to super pomysł! 


Składniki:

  • 2 jaja
  • 40g erytrytolu
  • 10ml oleju rzepakowego
  • 120g (1 szt.) obranego banana
  • 100g mąki kukurydzianej
  • 100g mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g kvargu naturalnego
  • 100g suszonych daktyli

Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać olej, rozgniecionego banana oraz kvarg naturalny. Całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać oba rodzaje mąk oraz proszek do pieczenia. Całość ponownie zmiksować. Na koniec wrzucić drobno pokrojone suszone daktyle. Całość wymieszać łyżką. Masę przelać do natłuszczonej formy. Piec przez 40 minut w 180 stopniach.

Smacznego! 

wtorek, 10 maja 2022

Ciasto z nektarynkami i bananem

Wiosna już w pełni, więc warto skorzystać z sezonowych owoców! Proponuje przygotowanie ciasta z nektarynkami oraz bananem. Przepychota! 


Składniki:

  • 2 jaja
  • 50g erytrytolu
  • 20ml oleju rzepakowego
  • 100g (1 szt.) banana bez skórki
  • 50g mąki kukurydzianej
  • 150g mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150g skyra naturalnego
  • aromat
  • 200g nektarynek bez pestek 
Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać olej, oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia, aromat rozgniecionego banana. Całość dokładnie zmiksować. Następnie dodać skyr - ponownie wymieszać. Do masy wrzucić drobno pokrojone nektarynki. Całość wymieszać łyżką. Masę przelać do natłuszczonej formy. Piec przez 45 minut w 180 stopniach.

Smacznego!