czwartek, 5 maja 2022

Pieczone żołądki drobiowe, marchew, batat z serem gouda

Super pomysłem na wykorzystanie podrobów drobiowych, a mianowicie żołądków jest ich upieczenie! W gronie z marchewką, batatem oraz z serem gouda od Klamra to niebo! 




Składniki:
  • 225g żołądków drobiowych
  • 200g batata
  • 150g marchwi 
  • 4 plastry sera gouda 
  • przyprawy: pieprz, czosnek granulowany, suszony koperek, zioła prowansalskie, papryka słodka 
Sposób przygotowania:
Żołądki drobiowe dokładnie umyć i oczyścić, a następnie pokroić w mniejsze porcje. Warzywa umyć, obrać i pokroić w plastry. Żołądki oraz warzywa wymieszać z przyprawami i odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Po upływie czasu na składniki nałożyć plastry sera gouda. Piec przez 1 godzinę w 180 stopniach.

Smacznego!   

wtorek, 3 maja 2022

Ciasto mocno bananowe z budyniem słony karmel, skyrem naturalnym i napojem owsianym

Banany doskonale nadają się do wszystkich wypieków, a zwłaszcza w ciastach z super dodatkami! Budyń o smaku słonego karmelu to rewelacyjny dodatek zamiast mąki, skyr naturalny to doskonałe źródło białka a napój owsiany od Bee.pl alternatywa mleka zwierzęcego!

Napój owsiany jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, alternatywą mleka zwierzęcego oraz bogaty w witaminy z grupy B.



Składniki:

  • 2 jaja
  • 40g erytrytolu
  • 10ml oleju rzepakowego 
  • 250g (2 szt.) dojrzałych bananów bez skórki
  • 35g budyniu słony karmel
  • 150g skyru naturalnego
  • 40ml napoju owsianego

Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać olej, rozgniecione banany, budyń oraz napój owsiany. Całość dokładnie wymieszać za pomocą miksera ręcznego. Na koniec dodać skyr naturalny i wymieszać całość łyżka. Masę przelać do natłuszczonej formy. Piec przez 40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!