wtorek, 29 marca 2022

Placek jogurtowy z kremem orzechowym

Placek jogurtowy z kremem orzechowym od Bee.pl to coś pysznego! Super szybkie w przygotowaniu, a znika w mgnieniu oka!

Warto wspomnieć, że orzechy arachidowe, są bogatym źródłem witaminy B3, niacyny, potasu oraz magnezu. Co więcej jest doskonałym źródłem białka, które nada się jako posiłek po treningu. Doskonale nada się jako dodatek do placuszków, naleśników czy po prostu na kanapkę. 





Składniki:

  • 100g mąki orkiszowej
  • 10g erytrytolu
  • 140g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10g kremu orzechowego 
Sposób przygotowania:
W misce wymieszać mąkę, erytrytol, proszek do pieczenia i jogurt naturalny. Masą powinna się lekko lepić, więc można lekko oprószyć mąką. Do natłuszczonej formy przełożyć surowe ciasto i uformować placek. Na wierzch posmarować kremem orzechowym. Piec przez 30 minut w 180 stopniach.

Smacznego! 

czwartek, 24 marca 2022

Ciasto fasolowo-bananowe z kaszą manny

Kto by pomyślał, że można przygotować ciasto z warzywa, a zwłaszcza z czerwonej fasoli? Dla chcącego nic trudnego!



Składniki:
  • 2 jaja
  • 50g erytrytolu + odrobina gorącej wody 
  • 20ml oleju rzepakowego 
  • 100g (1 szt) obranego banana 
  • 30g kakao lub karobu
  • 100g kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 240g odsączonej fasoli konserwowej 

Sposób przygotowania:
Erytrytol rozpuścić w gorącej wodzie. Do miski dodać pozostałe składniki. Całość dokładnie zblendować na gęstą, gładką masę. Masę przelać do natłuszczonej formy. Piec przez 45 minut w 180 stopniach.

Smacznego! 

wtorek, 22 marca 2022

Ciasto z migdałami i białą czekoladą

Połączenie migdałów od Bee.pl i białej czekolady? Brzmi bardzo ciekawie! Warto upiec takie banalne ciasto, a jego przygotowanie zajmie chwilę! 

Migdały są bogatym źródłem witamin z grupy B, m.in. kwasu foliowego i witaminy B6. Zawierają również witaminę E wspomagająca prawidłową regenerację naszej skóry oraz witaminę A, dzięki której nasza odporność będzie wzmocniona. Ponadto warto wspomnieć, że migdały dostarczą organizmowi również składniki mineralne, tj. wapń, magnez, żelazo, potas, sód, cynk oraz fosfor. Co więcej kluczowymi składnikami są przeciwutleniacze i nienasycone kwasy tłuszczowe.



Składniki:

Ciasto

  • 2 jaja
  • 40g erytrytolu
  • 20ml oleju rzepakowego
  • 150g banana bez skórki
  • 140g mąki kukurydzianej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 20g migdałów
  • 25g białej czekolady
  • aromat
Polewa
  • 25g białej czekolady
  • 10g oleju kokosowego

Sposób przygotowania:
Ciasto
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać rozgniecionego banana, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia oraz aromat. Całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać posiekane migdały oraz białą czekoladę (obtoczyć je w odrobinie mąkę - w celu zapobiegania opadnięcia na dno). Masę wymieszać łyżką i przelać do natłuszczonej formy. Piec przez 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto ostudzić i wyjąć z formy.

Polewa
W kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę z olejem kokosowym. Polać powierzchnię ostudzonego ciasta. Odstawić na 2-3 godziny w celu zastygnięcia polewy.

Smacznego!