czwartek, 30 grudnia 2021

Ciasto ze cieciorką i orzechami włoskimi

Wykorzystanie roślin strączkowych jest bardzo różnorodne,  a zwłaszcza od WaldiBen! Tym razem przygotowałam ciasto z cieciorką oraz orzechami włoskimi. 


Składniki:

  • 2 jaja
  • 20ml oleju rzepakowego
  • 50g erytrytolu + odrobina gorącej wody
  • 125g (1 szt.) banana
  • 250g odsączonej cieciorki
  • 50g mąki ryżowej
  • 50g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40g posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Erytrytol rozpuścić w odrobinie gorącej wody. Następnie dodać pozostałe składniki (oprócz orzechów włoskich). Całość dokładnie zblendować. Masę przelać do natłuszczonej formy. Piec przez 45 minut w 180 stopniach.

Smacznego! 

wtorek, 28 grudnia 2021

Deser z jogurtem kokosowym, ciastkami Choco Drops i cukierkami Salted Carmel

Wegański szybki i bardzo smaczny deser z wykorzystaniem produktów od Yaro. :)



Składniki:


Sposób przygotowania:
Jedno ciasto pokruszyć i włożyć na dno szklanki. Cukierki pokroić. Jedną sztukę włożyć na dno. Na to wlać jogurt kokosowy. Na powierzchnię włożyć ciasteczko, cukierka oraz plastry pomarańcza.

Smacznego!

czwartek, 23 grudnia 2021

Pełnoziarniste naleśniki z ricottą i orzechami włoskimi

Czy ktoś nie lubi naleśników, zwłaszcza na słodko? Raczej nie! Połączenie ricotty od Moja Formagia oraz orzechów włoskich to raj!


Składniki:

Naleśniki

  • 2 jaja
  • 50g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 ml wody lub mleka
  • 5ml oleju do smażenia
Nadzienie
  • 100g ricotty
  • 10g erytrytolu
  • 10g orzechów włoskich 
Sposób przygotowania:
Naleśniki
Jaja wymieszać z mąką i wodą. Odstawić na ok. 5-10 minut. Naleśniki smażyć na bardzo dobrze rozgrzanej patelni z olejem.
Nadzienie
Ricottę wymieszać z erytrytolem i posiekanymi orzechami włoskimi. Całość wymieszać.

Usmażone naleśniki przełożyć nadzieniem.

Smacznego!