czwartek, 16 września 2021

Ciasto orkiszowe z wiśniami

Uwielbiam wykorzystywać mąkę orkiszową do wypieków! Zawiera cenne źródło błonnika pokarmowego, które powoduje lepsze trawiennie oraz zaspokaja na dłużej głód. Super pomysłem jest wykonanie ciasta z wiśniami drążonymi, które idealnie nadają się do wypieków oraz deserów od Vortumnus.




Składniki:
  • 2 jaja
  • 60g erytrytolu
  • 40ml oleju rzepakowego
  • 140g mąki orkiszowej
  • 5g proszku do pieczenia
  • aromat
  • 50g odsączonych wiśni drążonych 

Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać olej, mąkę, proszek do pieczenia i aromat. Całość dokładnie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Na powierzchnię ułozyć wiśnie drążone. Piec przez 40-45 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

wtorek, 14 września 2021

Zupa krem z cukinii i bio białkiem konopnym ACTIVE

Szybka i bardzo zdrowa zupa krem z cukinii. Doskonałym dodatkiem na podbicie białka w posiłku jest rozszerzenie go o bio białko konopne z serii ACTIVE od HempKing!




Składniki:
  • 500g obranej cukinii
  • 150g obranego ziemniaka
  • 20g bio białka konopnego ACTIVE 
  • przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, jarzynka bez soli, zioła prowansalskie
  • 1,5l wody

Sposób przygotowania:
Obraną cukiernię i ziemniaka zalać wodą. Gotować ok. 15-20 minut. Następnie dodać przyprawy oraz bio białko konopne ACTIVE. Gotować jeszcze ok. 5-10 minut. Po upływie czasu wyjąć liście laurowe i ziele angielskie. Całość zblendować na gęsty krem.

Smacznego!