wtorek, 30 marca 2021

Sernik dwukolorowy z sera koziego

Kto by pomyślał, że z sera koziego można przygotować sernik? A można i to w dodatku dwukolorowy! 



Składniki:

Spód:

  • 100g mąki orkiszowej
  • 20g erytrytolu
  • 50g oleju kokosowego
  • 20ml zimnej wody

Masa serowa:

Sposób przygotowania:
Spód
Do miski wsypać mąkę i erytrytol, dodać olej kokosowy i wodę. Całość bardzo dokładnie i szybko zagnieść. Włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Po upływie czasu spód przełożyć do natłuszczonej formy. Piec przez 10 minut w 180 stopniach.

Masa serowa
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z odrobiną soli na sztywno pianę. Żółtka utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać twaróg, mąkę ziemniaczaną - dokładnie wymieszać. Następnie białka dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką z masą serową. Odlać połowę masy do innej miski, dodać kakao i wymieszać. Masę serową bez twarogu przelać na upieczony spód, a następnie masę serową z kakao. Piec przez 60 minut w 180 stopniach.

czwartek, 25 marca 2021

Zapiekany seryo sałatkowy z kalafiorem, pomidorkami i makaronem ryżowym

Idealny posiłek dla wegna, wegetarian, ale również mięsożerców. Te danie robi się dosłownie "samo", tylko wystarczy ugotować makaron, a kolejne etapy wykonują się w piekarniku.




Składniki:
  • 60g seryo sałatkowego
  • 50g makaronu ryżowego
  • 250g mieszanki mrożonej kalafiora z warzywami
  • 50g pomidorków
  • przyprawy: czosnek granulowany, pieprz, sól, zioła prowansalskie 
Sposób przygotowania:
Makaron wrzucić do wrzącej, osolonej wody i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Seryo sałatkowy pokroić w kostkę. Mieszankę kalafiora z warzywami wymieszać z seryo sałatkowym, makaronem i przyprawami. Przełożyć do formy, a następnie na powierzchni ułożyć pokrojone pomidorki. Całość piec przez 35-40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

środa, 24 marca 2021

Ciasto orkiszowo-jogurtowe z polewą czekoladową

Święta tuż, tuż. Na każdym rodzinnym stole znajdują się wykwintne dania i desery! Mam doskonałą propozycję na bardzo delikatne ciasto z wykorzystaniem mąki orkiszowej. Z polewą czekoladową smakuje jeszcze lepiej!




Składniki:
Ciasto
Polewa
  • 30g czekolady gorzkiej
  • 10g oleju kokosowego

Sposób przygotowania:
Ciasto
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać olej, mąkę, proszek do pieczenia, skyr i aromat. Całość dokładnie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Piec przez 40 minut w 180 stopniach.

Polewa
Czekoladę gorzką z olejem kokosowym rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać wyjęte i ostudzone ciasto.

Smacznego!