czwartek, 11 lutego 2021

Ciasto owsiane z suszonymi morelami

Owsianka w moim jadłospisie gości na co dzień. Ze względu, że uwielbiam płatki owsiane to postanowiłam przygotować ciasto z ich wykorzystaniem. Dodatek moreli sprawia, że ciacho jest wyśmienite! 





Składniki:

Sposób przygotowania:
Płatki owsiane zalać gorącą wodą i odstawić na 5-10 minut do napęcznienia. Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać płatki owsiane, proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę suszone morele. Całość dokładnie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Piec przez 30-35 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

wtorek, 9 lutego 2021

Placuszki owsiane z skyrem naturalnym i masłem orzechowym

Placuszki, są najszybszą opcją na posiłek. Dodatkiem masła orzechowego są jeszcze lepsze! 




Składniki:

  • 2 jaja
  • 5 tabletek słodziku
  • 30g płatków owsianych błyskawicznych
  • 15g skyru naturalnego
  • szczypta proszku do pieczenia
  • aromat
  • 10g masła orzechowego
  • 5ml oleju rzepakowego do smażenia
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane zalać wrzącą wodą i odstawić na 5-10 minut to napęcznienia. Jaja utrzeć ze słodzikiem na puszystą masę. Dodać płatki owsiane, skyr naturalny, proszek do pieczenia i aromat. Całość dokładnie wymieszać. Placuszki smażyć na rozgrzanej patelni z olejem. Polać masłem orzechowym.

Smacznego!

czwartek, 4 lutego 2021

Mięso mielone z indyka z makaronem ryżowym, szpinakiem i jogurtem naturalnym

Bardzo szybki i pełnowartościowy posiłek. Idealny dla miłośników szpinaku.



Składniki:
  • 100g mięsa mielonego z indyka
  • 50g suchego makaronu ryżowego
  • 225g szpinaku mrożonego
  • 50ml jogurtu naturalnego
  • przyprawy: pieprz, czosnek granulowany, zioła prowansalskie
  • 5ml oleju rzepakowego do smażenia

Sposób przygotowania:
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Na patelnie wrzucić szpinak mrożony i zalać wodą. Dusić, aż do wchłonięcia wody. Dodać mięso mielone z indyka, olej oraz przyprawy. Smażyć kilka minut. Następnie dodać ugotowany makaron i jogurt naturalny, smażyć ok. 1-2 minut.

Smacznego!