piątek, 11 grudnia 2020

Współpraca z "OSM Łowicz"

OSM Łowicz jest bardzo znaną, polską mleczarnią znajdującą się w centrum kraju, czyli w Łowiczu. Mleczarnia została założona w 1906 roku, więc posiada bardzo długą tradycję i lata doświadczeń. Zakład specjalizuje się głownie w produkcji mleka, śmietan, twarogów czy masła. Marka Łowicz w swoim logo posiada łowiczankę ubraną w strój ludowy. To znak rozpoznawczy Mazowsza - serca Polski. 


Dla bloga to wielka przyjemność nawiązać współpracę z tak cenioną marką na polskich rynku! Szczególnie dla mnie, jako przyszłego technologa żywności, który na co dzień ma styczność i wiedzę z przetwórstwem mleczarskim!


W paczce znajdowało się:









Zachęcam do zakupu i degustacji produktów z zakładu mleczarskiego OSM Łowicz!

Już wkrótce na blogu pojawią się przepisy z wykorzystaniem produktów!

środa, 9 grudnia 2020

Kukurydziane ciasto daktylowo-pistacjowe

Idealne połączenie daktyli i pistacji. Daktyle dodają nutę słodyczy, natomiast pistację lekko słony smak! Smakuje wyśmienicie!



Składniki:

  • 2 jaja
  • 20g erytrytolu
  • 10g oleju kokosowego
  • 50g mąki kukurydzianej
  • 40g daktyli + 30ml wody daktylowej + mąka do obtoczenia
  • 20g pistacji kalifornijskich + mąka do obtoczenia
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Daktyle pokroić i zalać wrzącą wodą i moczyć ok. 10 minut. Pistacje wyłuskać. 
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać olej kokosowy, mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać. Daktyle odsączyć, obtoczyć w odrobinie mąki i dodać do masy oraz wlać wodę daktylową. Kolejno dodać i obtoczyć w odrobinie mąki pistacje. Całość dokładnie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Piec przez 30-35 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

poniedziałek, 7 grudnia 2020

Współpraca z "Krakowska Palarnia Kawy"

"Krakowska Palarnia Kawy" zajmuje się sprowadzaniem i wypalaniem ziaren kawy z różnych zakątków świata tj. Brazylia, Etiopia czy Costa Rica. Ponadto posiada sklep internetowy, który posiada w sprzedaży kawy i herbaty z różnych zakątków świata, ale również dodatki do zaparzania kaw tj. filtry, chemexy czy dripy. 



Blog nawiązał współpracę w celu przygotowania przepisu z wykorzystaniem kawy. 

W pięknie zapakowanej paczce otrzymałam:

  • Costa Rica - Arabica 100%
  • Brasil - Arabica 100%



Zapraszam do zakupów!!!

Już wkrótce na blogu pojawi się przepis z wykorzystaniem powyższych kaw!