niedziela, 25 października 2020

środa, 21 października 2020

Sernik na zimno przekładany dżemem i biszkoptami

 Sernik jest idealnym ciastem na każdą okazję. W tym wpisie prezentuje w wersji na zimno z dżemem i biszkoptami!




Składniki:

  • 500g sera twarogowego
  • 20g żelatyny + 50ml gorącej wody
  • 50g erytrytolu
  • 100g dżemu z czarnej porzeczki
  • 50g biszkoptów okrągłych
  • kakao do posypania 

Sposób przygotowania:
Ser twarogowy wymieszać z rozpuszczoną żelatyną i erytrytolem. Na wyłożoną formę nałożyć połowę porcji masy. Na masę nałożyć dżem z czarnej porzeczki, a następnie biszkopty. Na tę warstwę nałożyć masę serową. Wierzch posypać kakao. Sernik włożyć do lodówki na 2-3 godziny.

Smacznego!

środa, 14 października 2020

Potrawka z sercami drobiowymi, kaszą bulgur i włoszczyzną

Idealne danie na jesienne dni i nadchodzącą zimę. Super rozgrzewa i syci na długo.




Składniki:
  • 100g serc drobiowych
  • 50g kaszy bulgur suchej + 200ml wody
  • 250g włoszczyzny mrożonej
  • 200ml wody
  • przyprawy: jarzynka bez soli, czosnek granulowany, pieprz czarny, koperek suszony, zioła prowansalskie, papryka wędzona

Sposób przygotowania:
Do wrzącej, osolonej wody wrzucić kaszę bulgur. Na patelnie wrzucić włoszczyznę i serca drobiowe, zalać wodą. Gotować do lekkiego wchłonięcia wody. Następnie wrzucić ugotowaną kaszę i przyprawy. Dusić do całkowitego wchłonięcia wody.

Smacznego!