wtorek, 11 lutego 2020

Tarta kukurydziana z serem

Banalnie prosta, bardzo krucha. Według mnie przypomina kruche ciasteczka z dzieciństwa. Dodatek sera sprawia, że jest bardzo aksamitna, a twaróg przebija kruchość spodu.




Składniki:
Tarta

  • 2 żółtka
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 5 łyżek oleju
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej 
  • 2 łyżki zimnej wody
Wierzch
  • 2 białka
  • 250g (1 kostka) twarogu w kostce 
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej

Sposób przygotowania:
Tarta
Do miski wrzucić żółtka. Dodać mąkę, erytrytol, wodę, jogurt i olej. Dokładnie całość zagnieść. Umieścić na natłuszczoną formę i odstawić do zamrażalnika na ok. 30 minut. Po upływie czasu piec w 180 stopniach przez 15 minut.

Wierzch
W misce z odrobiną soli ubić białka na sztywną pianę. Dodać pozostałe składniki i wymieszać bardzo dokładnie. Masę nałożyć na upieczony spód. Następnie piec w 180 stopniach przez 20 minut.

Smacznego!

czwartek, 6 lutego 2020

Ciasto drożdżowe na słodko

Ciasto drożdżowe rzadko u mnie gości, więc postanowiłam to nieco odmienić. Bardzo szybkie, jak zwykle to u mnie wychodzi, bo nie lubię na nic czekać. Przygotowanie jak i pieczenie to niecała godziną. ;)



Składniki:

  • 2 jaja
  • 2 łyżki syropu klonowego (można zastąpić erytrytolem, cukrem trzcinowym, nie ksylitol!)
  • 3g suszonych drożdży lub 10g świeżych
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • płatki migdałowe do posypania

Sposób przygotowania:
Do miski wsypać mąkę, drożdże, wbić jaja, dodać olej i syrop klonowy oraz wlać wodę. Całość dokładnie wymieszać łyżką. Konsystencja powinna być lekko kleista, ale "luźna". Wyrobione ciasto odstawić na ok. 10 minut w ciepłe miejsce. Po upływie czasu przenieść do natłuszczonej formy. Wierzch posypać płatkami migdałowymi Piec przez 30 minut w 180 stopniach,

Smacznego!