czwartek, 6 lutego 2020

Ciasto drożdżowe na słodko

Ciasto drożdżowe rzadko u mnie gości, więc postanowiłam to nieco odmienić. Bardzo szybkie, jak zwykle to u mnie wychodzi, bo nie lubię na nic czekać. Przygotowanie jak i pieczenie to niecała godziną. ;)



Składniki:

  • 2 jaja
  • 2 łyżki syropu klonowego (można zastąpić erytrytolem, cukrem trzcinowym, nie ksylitol!)
  • 3g suszonych drożdży lub 10g świeżych
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • płatki migdałowe do posypania

Sposób przygotowania:
Do miski wsypać mąkę, drożdże, wbić jaja, dodać olej i syrop klonowy oraz wlać wodę. Całość dokładnie wymieszać łyżką. Konsystencja powinna być lekko kleista, ale "luźna". Wyrobione ciasto odstawić na ok. 10 minut w ciepłe miejsce. Po upływie czasu przenieść do natłuszczonej formy. Wierzch posypać płatkami migdałowymi Piec przez 30 minut w 180 stopniach,

Smacznego!

wtorek, 4 lutego 2020

Tiramisu waniliowe

Kolejna odsłona tiramisu, może nie w wersji dietetycznej, ale raz na jakiś czas się należy odstąpić od zdrowego stylu życia! Robi się go w pięć minut, dosłownie! Jedynie trzeba poczekać na kawę, bo w końcu sama się nie zrobi. ;)



Składniki:

  • 12 biszkoptów (okrągłych)
  • 2 (400g) serka homogenizowanego waniliowego np. z Piątnicy
  • 50 ml kawy rozpuszczalnej (zaparzonej) 
  • kakao do posypania


Sposób przygotowania:
Zaparzyć kawę rozpuszczalną, ostudzić. Biszkopty ułożyć w naczyniu (na spód 6 sztuk). Kawą nasączyć biszkopty (jedna łyżeczka na jeden biszkopt). Nałożyć serki. Następnie kolejne 6 sztuk biszkoptów. Nasączyć kawą, nałożyć serki Posypać kakao. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Smacznego!