wtorek, 1 października 2019

Tosty francuskie

Najprostsze i najlepsze śniadanie! Tradycyjne tosty francuskie polecają się dla każdego!



Składniki:

  • 1 jajo
  • 100ml mleka lub napoju roślinnego
  • 2 kromki chleba tostowego np. pełnoziarnistego
  • cynamon
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Jaja roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy cynamon. Maczamy kromki chleba z obu stron. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego! 

czwartek, 26 września 2019

Potrawka z sercami drobiowymi, ryżem i fasolką szparagową

Te danie jest idealne dla miłośników podrobów drobiowych! Osobiście serca bardzo lubię, a w takiej wersji są znakomite!



Składniki:
  • 100g serc drobiowych
  • 50g ryżu białego suchego
  • 200g fasolki szparagowej
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: jarzynka bez soli, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie
  • 1,5l wody
Sposób przygotowania:
Serca zalewamy zimną wodą. Do wrzącej wody dodajemy ryż. Gotujemy ok. 15 minut. Następnie dodajemy oczyszczoną i pokrojoną fasolkę, koncentrat pomidorowy. Gotujemy ok. 10 minut. Dodajmy przyprawy i gotujemy 5 minut.

Smacznego!