czwartek, 2 maja 2019

Tortilla z tofu wędzonym, miksem sałat i pomidorkami

Doskonały posiłek na letnie dni przy gronie najbliższych. Bardzo lekkie, wegańskie i kolorowe dane z mnóstwem witamin.



Składniki:

  • 1 kostka (180g) tofu wędzonego
  • 1 placek tortilla 
  • 1/2 opakowania miksu sałat
  • ~ 300g pomidorków koktajlowych 
  • przyprawy: zioła prowansalskie, pieprz, czosnek granulowany, papryka czerwona
  • 1 łyżka oliwy 
Składniki:
Tofu wędzone kroimy w kostkę, pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy w połówki. W misce umieszczamy tofu, miks sałat, pomidorki, przyprawy i oliwkę. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut. Tortillę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Umieszczamy sałatkę i zawijamy w placek.

Smacznego!

wtorek, 30 kwietnia 2019

Gofry a'la serniczki

Doskonała alternatywa dla klasycznych gofrów. Idealne dla gości czy rodziny. Świetnie się komponuje z owocami.



Składniki:

  • 2 jaja
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 250g (1 kostka) twarogu np. półtłustego
  • 1/4 szklanki mleka lub napoju roślinnego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cynamon
  • aromat

Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Dokładnie miksujemy. Masę przelewamy do bardzo dobrze rozgrzanej i natłuszczonej gofrownicy, Pieczemy 5-7 minut - do zarumienienia. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!