czwartek, 17 stycznia 2019

Zapiekanka warzywna z mięsem mielonym i mozzarellą

Danie jest nieco pracochłonne, więc polecam je przygotować w weekend. Dawno nie jadłam tak pysznej i sytej zapiekanki, która niemal ma wszystkie smaki!



Składniki:
Sos:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ketchupu o obniżonej zawartości cukru
  • 1 łyżeczka musztardy delikatesowej
Zapiekanka:
  • 200g mięsa mielonego drobiowego
  • 250g mrożonych warzyw po włosku
  • 50g suchej kaszy jęczmiennej 
  • 125g (1 kulka) mozzarelli
  • przyprawy: czosnek granulowany, pieprz czarny, kurkuma, papryka wędzona, zioła prowansalskie 
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
W naczyniu przygotowujemy sos. Do wrzącej osolonej wody wrzucamy kaszę, gotujemy do wchłonięcia wody. Między czasie na suchej patelni rozmrażamy warzywa. Następnie dodajemy mięso mielone i olej. Smażymy ok. 5 minut. Dodajemy przyprawy i kaszę smażymy kolejne 5 minut. Wyłączamy patelnie, dodajemy sos i dokładnie mieszamy. Do naczynia warstwami nakładamy warzywa z mięsem, kaszą i pokrojoną w kostkę mozzarellę. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

wtorek, 15 stycznia 2019

Zupa brokułowa z klopsikami drobiowymi i kaszą jęczmienną

Bardzo smaczna i prosta zupa krem z klopsikami drobiowymi. Idealna dla dzieci, niejadków i wielbicieli brokuła.



Składniki:

  • 450g (opakowanie) mrożonego brokuła
  • świeży koperek
  • przyprawy: czosnek granulowany, pieprz czarny, papryka słodka, zioła prowansalskie
  • 200g mięsa mielonego z kurczaka
  • 50g suchej kaszy jęczmiennej

Sposób przygotowania:
Do wrzącej wody wrzucamy brokuł i kaszę jęczmienną. Między czasie do mięsa dodajemy przyprawy i wilgotnymi dłońmi formujemy klopsiki. Wrzucamy do wody. Gotujemy zupę jeszcze ok. 15 minut. Następnie dodajemy świeży koperek i przyprawy. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Wyjmujemy klopsiki. Zupę blendujemy na gęsty krem. Po zblendowaniu podajemy z klopsikami.

Smacznego!