wtorek, 18 grudnia 2018

Marchewkowe ciasto czekoladowo-piernikowe

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Planujemy potrawy na świąteczny stół. Moją propozycją jest marchewkowe ciasto czekoladowo-piernikowe.



Składniki:

  • 2 jaja
  • 4 łyżki erytrytolu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 3 łyżki mąki orkiszowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat
  • 1 marchew

Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodajmy pozostałe składniki, oprócz marchwi. Marchew obieramy, myjemy i osuszamy. Ścieramy na tartce o grubych oczkach. Wrzucamy do masy. Dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

czwartek, 13 grudnia 2018

Placuszki kakaowo-piernikowe

Święta coraz bliżej. Kakao i przyprawa do piernika kojarzy się tylko z Bożym Narodzeniem. Unoszący się zapach z kuchni sprawia, że ślinka cieknie!



Składniki:
  • 2 jaja
  • 5 tabletek słodziku
  • 3 łyżki mąki orkiszowej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • szczypta proszku do pieczenia
  • aromat

Sposób przygotowania:
Jaja uciermy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Podajmy z swoimi ulubionymi dodatkami. 

Smacznego!