wtorek, 20 listopada 2018

Gofry budyniowe z twarożkiem kokosowym

Kolejna propozycja gofrów, ale tym razem z wykorzystaniem budyniu! Gofry są bardzo delikatne i chrupiące. Z dodatkiem twarożku kokosowego są jeszcze lepsze!



Składniki:

  • 2 jaja
  • 5 tabletek słodziku
  • 40g (1 opakowanie) budyniu np. śmietankowego
  • szczypta proszku do pieczenia
  • cynamon
  • aromat 
Twarożek kokosowy:
  • 4 łyżki mąki kokosowej + 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 tabletki słodziku
Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Masę przelewamy do bardzo dobrze rozgrzanej gofrownicy. Pieczemy ok. 10 minut.

Twarożek kokosowy: Słodzik zalewamy wodą, następnie dodajemy mąkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy.

Upieczone gofr podajemy z twarożkiem.

Smacznego!

czwartek, 15 listopada 2018

Wegańskie kotleciki z tofu, cukinią i marchwią

Chociaż za oknem nie jest tak zielone jak te kotleciki to chciałabym odrobinę przywołać wiosnę na talerzu. Wegańskie kotleciki z tofu, cukinią i marchwią zje nawet wielki miłośnik mięsa.


Składniki:

  • 1 kostka (180g) tofu naturalnego
  • 2 łyżki siemię lnianego mielonego + 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 3 łyżki mąki orkiszowej
  • 1 mała cukinia
  • 1 marchew
  • przyprawy: czosnek granulowany, pieprz czarny, jarzynka bez soli, papryka słodka, zioła prowansalskie
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Cukinię i marchew dokładnie myjemy, obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Umieszczamy w misce. Następnie dodajemy siemię lniane mielone, pokruszone tofu, mąkę orkiszową, płatki drożdżowe nieaktywne oraz przyprawy. Całość zalewamy wodą. Odstawiamy na ok. 10 minut. Wilgotną dłonią formujemy kotleciki. Smażymy z obu stron ok. 3 minut. Podajemy z swoimi ulubionymi dodatkami. 

Smacznego!