czwartek, 28 czerwca 2018

Ciasto gryczane z brzoskwiniami

Kto nie lubi owoców? Chyba nie ma takiej osoby! Jest lato, więc jest ich coraz więcej. Świetnym pomysłem jest wykorzystanie ich w słodkich wypiekach. Polecam upiec ciasto gryczane z brzoskwiami. 



Składniki:
  • 2 jaja
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 1 łyżka oleju koksowego nierafinowanego
  • 3 łyżki mąki gryczanej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • cynamon
  • aromat
  • 2 obrane i pokrojone brzoskwinie
Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, olej kokosowy, proszek do pieczenia i cynamon. Całość dokładnie miksujemy. Na koniec wrzucamy brzoskwinie. Mieszany łyżką. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

wtorek, 26 czerwca 2018

Placuszki z cukinii i mięsem mielonym bez mąki z makaronem

W końcu jest lato, więc dużo warzyw na straganach! Szybkie i smaczne placuszki z cukinii i mięsem mielonym bez mąki podane z makaronem.



Składniki:

  • 100g mięsa mielonego z indyka
  • 1 cukinia
  • 2 łyżki siemię lnianego mielonego
  • przyprawy: czosnek granulowany, suszony koperek, kebab-gyros, pieprz czarny, zioła prowansalskie, papryka słodka
  • 25g suchego makaronu 
  • 1 łyżka oleju lnianego 

Sposób przygotowana:
Do wrzącej osolonej wody wrzucamy makaron. Gotujemy ok 8-10 minut. Między czasie myjemy, osuszamy i ścieramy na tartce o grubych oczkach cukinię. Dodajemy mięso, siemię lniane i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy kotleciki. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Podajemy z makaronem. Danie polewamy olejem lnianym.

Smacznego!