czwartek, 1 marca 2018

Wegańska szarlotka

Jabłka, jabłka, jabłka moje ulubione owoce! Jak powiedzenie głosi: "Jedno jabłko dziennie uchroni Cię od lekarza". Jak w łatwy sposób przemycić jabłka w swoim dziennym jadłospisie? Upiec wegańską szarlotkę!



Składniki:
Ciasto kruche:

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki ksylitolu
Mus:
  • 1 jabłko
  • cynamon

Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy oba rodzaje mąk, olej oraz ksylitol. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto (podsypujemy mąką, kiedy będzie się kleiło do dłoni). Gotową masę formujemy w kulę i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.

Między czasie przygotowujemy mus. Myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę jabłko. Wrzucamy do garnka i zalewamy odrobiną wody. Prażymy, aż do momentu jabłko będzie miękkie. Dodajemy cynamon.

Po upływie czasu kulę ciasta dzielimy na pół. Jedną połówkę wykładamy spód natłuszczonej formy. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Po upływie czasu na spód nakładamy mus i drugą połowę ciasta dzielimy na kęsy. Ponownie pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

wtorek, 27 lutego 2018

Placuszki z kaszy manny

Nie bardzo lubię smażyć placuszki, gdyż zajmują dużo czasu, ale jak mam chwilę wolnego to sięgam po najzdrowsze składniki oraz patelnię i działam! Placuszki z kaszy manny zjedzą nawet największe niejadki!



Składniki:

  • 1 1/4 szklanki kaszy manny
  • 1 łyżka mielonego siemię lnianego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka syropu daktylowego
  • 1 3/4 szklanki mleczka kokosowego
  • cynamon
  • aromat
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy suche składniki, a następnie mokre. Całość dokładnie miksujemy i odstawiamy na ok. 5-10 minut. Masa będzie bardzo gęsta, więc trzeba często mieszać podczas, gdy placuszki już będą się smażyć. Jedna łyżka to jeden placuszek. Na rozgrzaną patelnię z olejem smażymy placuszki. Podajemy je z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

UWAGA! Placuszki bardzo chłoną tłuszcz.