czwartek, 1 lutego 2018

Zupa z ciecierzycy, pomidorów i ryżem

Aby nie zaniedbywać bloga w moim przypadku podczas nauki gotuję szybkie i smaczne dania, dzielę się z wami moimi banalnymi pomysłami. Jest zima, więc słońce nie wita nas zbyt często, a co z tym się wiążę, że zdjęcia wychodzą nie zbyt ładne, ale mam nadzieję, że będzie to wybaczone. Zupa z ciecierzycy jest idealnym posiłkiem dla całej rodziny, ponieważ jest syta, pełnowartościowa i pyszna!



Składniki:

  • 240g odsączonej ciecierzycy (1 puszka)
  • 400g pomidorów krojonych (1 puszka)
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek suchego białego ryżu
  • 2 skrzydełka kurczaka
  • przyprawy: 1/4 łyżeczki kminku, pieprz cytrynowy, papryka słodka, papryka słodka wędzona, czosnek granulowany, suszony koperek, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe, jarzynka bez soli, susz warzywny
  • ok 2l wody

Sposób przygotowania:
Skrzydełka zalewamy zimną wodą. Czekamy, aż się zagotuję woda. Następnie dodajemy ciecierzycę, pomidory, koncentrat pomidorowy i ryż. Gotujemy przez ok 15 minut. Pod koniec dodajemy przyprawy. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Po upływie czasu zupę odtsawiamy na kilka minut, aby nabrała lepszego smaku.

Smacznego!

wtorek, 30 stycznia 2018

Kulki daktylowo-kokosowe

W moim przypadku mam sesję, więc mózg potrzebuję paliwa. Ze względu, że zdrowo się odżywiam wybieram zdrowe i pełnowartościowe przekąski. Przygotowałam znane "kulki" mocy, czyli kulki z daktyli.



Składniki:

  • 200g namoczonych daktyli
  • 1 banan
  • 5 łyżek mąki kokosowej
  • 1 łyżka karobu lub kakao
  • cynamon

Sposób przygotowania:
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok 30 minut. Następnie odlewamy wodę. Do daktyli dodajemy obranego banana, mąkę kokosową, karob lub kakao oraz cynamon. Całość dokładnie blendujemy. wilgotnymi dłońmi formujemy średniej wielkości kulki. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny lub całą noc.

Smacznego!